Kosovska ustava temelji na Ahtisaarijevem predlogu za mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova iz februarja 2007. Foto:
Kosovska ustava temelji na Ahtisaarijevem predlogu za mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova iz februarja 2007. Foto:
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je Ahtisaarija odlikoval za njegove posebne zasluge Kosovu.

Nobelov nagrajenec za mir je v govoru pozval kosovske Srbe, naj "zaradi svojih otrok" izkoristijo priložnost, ki se jim ponuja, in postanejo "pomemben dejavnik pri reševanju težav".

"Srbija in Kosovo sta sosednji državi. Srbija mora sprejeti novo realnost. Beograd in Priština morata poiskati možnosti za sodelovanje," je še dejal Ahtisaari.

Ahtisaari: Priznanje Kosova omogočilo stabilnost regije
Finski diplomat, ki ga je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu za njegove zasluge za neodvisnost Kosova odlikoval z zlato medaljo za svobodo, je izpostavil, da je bila nepreklicna neodvisnost Kosova dokazana z njenim priznanjem po vsem svetu. "Priznanje nove realnosti je tudi omogočilo stabilnost regije, Balkana in Evrope," meni Ahtisaari.

Kosovo na poti pravne države
Ahtisaari je poudaril, da je Kosovo na dobri poti, da postane svobodna, demokratična in večetnična država. Ob tem je izpostavil največje dosežke Kosova, to so: vzpostavitev ustavnega sodišča, odprtje diplomatskih predstavništev v večini najpomembnejših držav in vzpostavljanje partnerstva s predstavniki številnih držav.

Prav tako mora kosovska politika nadaljevati v smeri sklenitve procesa transformacije institucij in zagotovitev polne preglednosti njihovega dela.

Po slavnostni seji kosovskega parlamenta se je Ahtisaari skupaj z najvišjimi predstavniki Kosova udeležil sestanka t. i. mednarodne usmerjevalne skupine za Kosovo, ki jo sestavlja več kot 20 držav "prijateljic neodvisne države Kosovo", med katerimi je tudi Slovenija, in skrbi za uresničitev njegovih načrtov.

K. Š.