Damien de Veuster je zaradi gobavosti umrl leta 1889. Foto: EPA
Damien de Veuster je zaradi gobavosti umrl leta 1889. Foto: EPA
Jeanne Jugan
Juganova je svoje življenje posvetila revnim. Foto: EPA
Papež
Benedikt XVI. bo malce upočasnil imenovanja novih svetnikov. Foto: EPA

Svete maše ob razglasitvi novih svetnikov, ki je potekala v baziliki svetega Petra v Vatikanu, so se udeležili številni visoki gostje, med njimi belgijski kralj Albert II., poljski predsednik Lech Kaczynski in francoski premier Francois Fillon.

Novi svetniki in svetnice so postali francoska redovnica Jeanne Jugan, belgijski duhovnik Jozef Damien de Veuster, nekdanji poljski nadškof Zygmunt Szczesny Felinski ter španska meniha Francisco Coll y Guitart in Rafael Arnaiz Baron.

Papež je med mašo poudaril, da se je pet novih svetnikov v času svojega življenja odzvalo na Jezusov klic in pri tem niso razmišljali o svojih osebnih koristih. "Njihova popolnost v veri je človeku pogosto nerazumljiva. Sami so jo sprejeli in ji posvetili življenje, ki so ga živeli v skladu z evangelijem," je dejal papež.

Benedikt XVI. je namignil, da namerava nekoliko upočasniti rast novih beatifikacij in razglasitev svetnikov. Njegov predhodnik papež Janez Pavel II. je med svojim 26-letnim papeževanjem razglasil 482 novih svetnikov in sprožil 1.338 postopkov za beatifikacijo.

Obama postavlja Damiena za zgled
Po razglasitvi novih svetnikov je papež prejel sporočilo ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je pozdravil odločitev za svetništvo belgijskega duhovnika Damiena de Veusterja, ki je deloval med gobavci na Havajih in zaradi gobavosti umrl leta 1889.

Na Havajih rojeni Obama je v sporočilu zapisal, da se še iz otroštva spominja mnogih zgodb o neumorni skrbi za gobavce, ki jih je družba izločila. Po Obamovih besedah ima belgijski duhovnik posebno mesto v srcih Havajcev in bi moral biti zgled pri skrbi za milijone bolnih po svetu.

Poljski svetnik Felinski je bil varšavski nadškof, ko se je Poljska borila proti nadvladi carske rusije leta 1863. Zaradi svojega delovanja je bil za 20 let izgnan v Sibirijo in po papeževih besedah je sijoč zgled za vso Cerkev.

Dominikanski menih Coll y Guitart si je svetniški sij prislužil s svojim delovanjem v Kaliforniji v 19. stoletju, ko je "segel v srca drugih s strastjo, ki jo je sam nosil v svojem srcu". Njegov rojak, trapistovski menih Arnaiz Baron, je umrl pri 27 letih, in ko je začel svoje meniško življenje, ni znal moliti, nato pa je postal vzor še posebej za mlade, ki jih ni lahko zadovoljiti, je dejal papež.

Nova francoska svetnica Jeanne Jugan je delovala med revnimi in starejšimi. Da bi postala revna med revnimi, se je odpovedala vsemu svojemu imetju. Umrla je leta 1879.