Eden izmed objektov na Ovčari je danes spremenjen v spominsko sobo. Foto: MMC RTV SLO
Eden izmed objektov na Ovčari je danes spremenjen v spominsko sobo. Foto: MMC RTV SLO
Vukovar se še spominja dogodkov iz novembra leta 1991. Foto: EPA

Prvoobtoženi Miroljub Vujović je bil obsojen na 20-letno zaporno kazen, enako kazen - najvišjo zagroženo - so dobili tudi Stanko Vukanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković in Ivan Tanasijević. Milanu Lančužaninu so dosodili šestletno kazen, Predragu Dragoviću petletno, pet obtoženih pa je bilo krivde oproščenih. Edina ženska med obtoženci, Nada Kalaba, bo morala za zapahe za devet let. Izrečene kazni so skupno za 40 let nižje od prvostopenjske sodbe, zato je tožilstvo že najavilo, da se bo pritožilo. To je najdaljše sojenje za vojne zločine na prostoru nekdanje Jugoslavije.

Razveljavljena prvostopenjska sodba
Ponovno sojenje pripadnikom takratne vukovarske teritorialne obrambe in članom paravojaške skupine, ki jo je ustanovila Srbska radikalna stranka pod vodstvom zdajšnega haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, se je v Beogradu začelo leta 2007, potem ko je srbsko vrhovno sodišče decembra leta 2006 razveljavilo prvostopenjsko sodbo sodišča za vojne zločine in naložilo novo sojenje.

Prvostopenjsko sodišče je na 20 let zapora obsodilo poveljnika vukovarske teritorialne obrambe Miroljuba Vujovića, njegovega namestnika Stanka Vujanovića, Milana Lančužanina, Predraga Milojevića, Predraga Dragovića, Đorđa Šošića, Miroslava Đankovića, Ivana Atanasijevića in Sašo Radaka. Takrat je 14-terici izmed 16 obtoženih naložilo skupno 231 let zaporne kazni.

Strašni dogodki na farmi
Novembra leta 1991 se je več sto beguncev, med katerimi je bilo največ Hrvatov, zateklo v bolnišnico, misleč, da bodo ob pomoči mednarodnih opazovalcev evakuirani. Njihove načrte so zatrle srbske sile, ki so jih na silo strpale v avtobuse in jih odpeljale na samotno kmetijo Ovčara, kjer so jih mučili, najmanj 264 jih je umrlo.

Hrvati ogorčeni nad sodbo haaškega sodišča
Z vojnimi zločini na Ovčari se je ukvarjalo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. To sodišče je do zdaj obsodilo tri nekdanje častnike jugoslovanske vojske. Polkovnik Mile Mrkšić je bil obsojen na 20 let zapora, Veselin Šljivančanin na pet let, Miroslav Radić pa je bil oproščen. Hrvati so bili izjemno razočarani nad tako milimi kaznimi za tako velik zločin, zato so tudi protestirali pri Združenih narodih.

A. P.