Srba sta bila obsojena na 20 in 5 let zapora, kar se ameriškim diplomatom zdi premalo. Foto: EPA
Srba sta bila obsojena na 20 in 5 let zapora, kar se ameriškim diplomatom zdi premalo. Foto: EPA

V pismu tajniku ZN-a za pravne zadeve Nicolasu Michelu so zapisali, da so razočarani nad obsodbo treh generalov JLA-ja, ki naj bi bili odgovorni za prve množične zločine v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Od pritožbenega sveta haaškega sodišča pričakujejo ponovno razpravo o sodbi. Želijo si višjih kazni in bolj temeljite ocene o pravni odgovornosti.

Razočarani so, da je general Mile Mrkšić, ki naj bi bil kriv za mučenje in umore 194 ujetnikov, obsojen na 20 let zapora, Veselin Šljivančaninu, ki naj bi imel prav tako pomembno vlogo pri zločinih pa le pet let. "Pismo predstavlja naš oseben odziv. Menimo, da je bila odločitev haaškega sodišča," so zapisali diplomati. Hkrati dodajajo, da so bili zločini v Vukovarju izrazito javni in da so šokirali zavest vsega sveta.

Pismo so med drugim podpisali tudi nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Peter Galbraight, nekdanji posebni odposlanec za jugovzhodno Evropo Robert Gelbard in nekdanji vodja misije Ovseja v BiH-u Robert Beecroft.

Vukovar se spominja tragedije
Sicer pa so v Vukovarju v nedeljo zaznamovali 16. obletnico padca Vukovarja, ki so ga takrat zavzele srbske sile. Te so 20. novembra pred 16 leti iz mesta nad Ovčaro odpeljale 200 ljudi in jih tam pobile. Tako so se s prižigom sveč in polaganjem vencev, danes končali dnevi spomina na vukovarske žrtve.

M. R.