Švedski kralj Gustav in kraljica Silvia sta se v Sloveniji mudila pred štirimi leti. Foto: EPA
Švedski kralj Gustav in kraljica Silvia sta se v Sloveniji mudila pred štirimi leti. Foto: EPA
Kraljica Margareta II.
Leta 2001 je bila pri nas danska kraljica Margareta II. Foto: gov.si
Nizozemski prestolonasledniški par je našo državo obiskal pred letom dni. Foto: EPA
Princesa Mary
Princesa Mary je svoj obisk posvetila druženju s slovenskimi otroki. Foto: Reuters
Srbski princ Aleksander II. Karadjordjević je pri nas obujal spomine. Foto: RTV SLO

Oktobra leta 2001 je Slovenijo na povabilo takratnega slovenskega predsednika Milana Kučana prispel danski kraljevi par. Kraljica Margareta II. in njen soporg princ Henrik sta pri nas preživela tri dni in bila po besedah kraljice očarana nad Slovenijo, navdušenje pa sta izrazila tudi nad Ljubljano, ki ima zanju značaj starega evropskega mesta, danes pa je cvetoča in moderna evropska prestolnica. Visoka gosta sta si med drugim ogledala kobilarno Lipica, Postojnsko jamo, Slovensko primorje, kraljica pa je v Ljubljani obiskala še Inštitut za rehabilitacijo.

Julija naslednje leto je na svoj prvi obisk prišel španski kralj Juan Carlos s soprogo kraljico Sofio. Navdušena sta bila nad sprejemom v naši državi in presunjena nad našim dobrim poznavanjem španske kulture in jezika. Španski kraljevi par se je v Ljubljani udeležil slavnostnega podpisa sporazuma o ustanovitvi španske čitalnice Cervantes (Aula Cervantes), pred odhodom iz Slovenije pa si je ogledal še lepote Bleda, se popeljal s pletno po Blejskem jezeru in obiskal Blejski otok.

Švedski kralj Karel XVI. Gustav in kraljica Silvija sta nas obiskala junija leta 2004 in tudi onadva sta bila navdušena nad lepotami slovenske pokrajine. Njun obisk je med drugim vključeval ogled razstave Rojstni list slovenske kulture v Narodni in univerzitetni knjižnici, Inštitut Jožefa Stefana, Ljubljanskega gradu, kjer se je kralj, ki je že od mladosti aktiven skavt, srečal s slovenskimi taborniki in skavti, za konec pa je sledil še obisk Kobarida in ogled tamkajšnjega muzeja soške fronte.

Jordanski kralj Abdulah II. se je skupaj s kraljico Ranio mudil v Sloveniji letos aprila, in ker je obisk potekal le en dan, ni bilo priložnosti za oglede slovenskih lepot. Na gradu Brdo se je Abdulah II. s slovenskim predsednikom DanilomTürkom pogovarjal o dobrih odnosih med državama, pogovor pa je seveda nanesel tudi na mirovni proces na Bližnjem vzhodu. Türk je sogovornika opogumil z besedami, da se kljub skrb vzbujajočim razmeram na nemirnem območju nikoli ne sme obupati.

Elizabeta II. ni prva predstavnica birtanske kraljeve družine, saj sta se pred njo pri nas mudila princ Charles in princ Andrew. Charles je bil v Sloveniji novembra leta 1998 in nam polaskal, da je naša država "ena najbolj čuvanih skrivnosti v Evropi". Britanski prestolonaslednik si je ogledal Bled in kot vnet zagovornik ekološkega kmetovanja v dolini Radovne obiskal kmetiji, na katerih se ukvarjajo z biološko predelavo hrane. Sledil je še sprehod po starem mestnem jedru Ljubljane in ogled arhitekturnih posebnosti slovenske prestolnice, princ pa je obiskal še osnovno šolo v ljubljanskih Fužinah, kjer se je z učenci pogovarjal o mladinski problematiki.

Septembra lani je bil na dvodnevnem obisku v Sloveniji princ Andrew. Poleg pogovorov o dvostranskem sodelovanju in problematike Zahodnega Balkana se je visoki gost udeležil tudi odprtja konference programa izobraževanja na področju energetike za jugovzhodno Evropo, ki je potekal na gradu Jable, nato pa je obiskal še srednjo šolo v Domžalah.

Oktobra je sledil obisk nizozemskega prestolonasledniškega para - princa Willema-Alexandra in princese Maxime, ki sta obiskala več slovenskih mest, med njimi Bled in Novo mesto, v Ljubljani pa sta dobila v dar prvi izvod nizozemsko-slovenskega slovarja.

V okviru evropskega tedna cepljenja je kot častna pokroviteljica regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo aprila letos Slovenijo obiskala danska princesa Mary, ki se je udeležila obveznega cepljenja otrok proti otroškim boleznim. Princesa si je ogledala še Zdravstveni dom Šiška in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Pred dvema letoma sta Slovenijo obiskala srbski princ Aleksander II. Karadjordjević in soproga Katarina. Princ si je ogledal Bohinjsko jezero, kjer je obujal spomine na otroške počitnice, ki jih je tam preživljal. Takratni slovenski predsednik Janez Drnovšek je srbskega princa povabil na obisk v Slovenijo, saj je menil, da ima ta moralno pravico, da si ogleda kraje in objekte, ki so jih nekoč posedovali njegovi predniki.

G. V.