Iraški obrambni minister Abdel Kader je šele po ogledu cerkve priznal medijem, da je bilo v reševanju skupno ubitih najmanj 52 ljudi, ne pa okoli 20, kot so najprej poročali. Foto: Reuters
Iraški obrambni minister Abdel Kader je šele po ogledu cerkve priznal medijem, da je bilo v reševanju skupno ubitih najmanj 52 ljudi, ne pa okoli 20, kot so najprej poročali. Foto: Reuters
Bagdad
Nasilje v Bagdadu je po vrhuncu sektaškega prelivanja krvi v letih 2006 in 2007 upadlo, a napadi upornikov se nadaljujejo vsak dan. Foto: Reuters

Med reševalno operacijo, ki se je začela ob petih popoldne in brez predhodnih pogajanj, je bilo ubitih vseh pet napadalcev, deset pripadnikov iraških varnostnih sil in duhovnik ter še najmanj 36 drugih talcev, ranjenih pa jih je bilo 67. Talci so bili nagneteni v osrednji cerkveni ladji, kjer je na koncu tudi potekalo streljanje med varnostnimi silami in ugrabitelji, ki naj bi odvrgli nekaj ročnih bomb, vsaj dva pa naj bi sprožila tudi samomorilska pasova, napolnjena z razstrelivom.

Napadali borzo, na koncu pa zasedli cerkev
Oboroženi moški, ki so nosili samomorilske telovnike, so v katoliški cerkvi v Bagdadu več ur zadrževali okoli 120 vernikov in dva duhovnika. Zajeli so jih po spodletelem poskusu napada na bagdadsko borzo, med katerim so ubili dva varnostnika borze, štiri pa ranili. Cerkev Naše gospe odrešenja stoji nasproti osrednje iraške borze.

Zahtevali izpustitev pripadnikov Al Kaide
Najmanj 13 ljudem, med njimi dvema otrokoma, je uspelo pobegniti iz cerkve, v kateri je potekala nedeljska maša, poroča CNN. Ugrabitelji, bili naj bi pripadnike iraške veje teroristične mreže Al Kaida, so zahtevali osvoboditev "vseh članov Al Kaide, zaprtih v Iraku in Egiptu", v nasprotnem primeru so grozili, da bodo pobili talce. Preživeli talci so zatrdili, da so bili ugrabitelji Neiračani.

Američani nadzorovali operacijo?
Pri operaciji je bilo mogoče opaziti tudi ameriške vojaške sile, zračni prostor nad cerkvijo so nadzorovali helikopterji ZDA, čeprav naj pri samem napadu Američani ne bi sodelovali. "Iraške sile so šle v cerkev in rešile talce. Prevzele so nadzor nad cerkvijo," je potrdil predstavnik ameriške vojske v Iraku.

Napad na cerkev v središču mesta se je zgodil le dva dni po samomorilskem napadu na kavarno v provinci Dijala, pri čemer je umrlo 21 ljudi.

Najhujši napad na iraške kristjane
V Iraku je pred invazijo ZDA in njenih zaveznikov leta 2003 živelo okoli 1,5 miilijona pripadnikov različnih krščanskih cerkva, katerih korenine segajo v zgodnje krščansko obdobje. Med njimi je največja Asirska cerkev, sirska Katoliška cerkev, ki je v 18. stoletju postala del Rimskokatoliške cerkve, a je ohranila vzhodni obred in ima slabih 150 tisoč vernikov. Iraški kristjani vse od invazije množično zapuščajo državo in bežijo na Zahod, predvsem v ZDA. Napadi na cerkve so bili na vrhuncu sunitskega upora pogosti, a nikoli ni bilo takšnega primera kot zdaj v Bagdadu.