Čeprav so pričakovali okoli 200 članov, jih je v Warrneville prišlo le nekaj več kot deset. Foto: Reuters
Čeprav so pričakovali okoli 200 članov, jih je v Warrneville prišlo le nekaj več kot deset. Foto: Reuters

Ku Klux Klan, pogosto imenovan le s kratico KKK, združuje skrajno desničarske člane, ki so se v preteklosti zavzemali za prevlado belcev nad črnci, ki so jih dojemali kot manjvredne, beli nacionalizem in prepoved priseljevanja.

Prvi klan se je pojavil na jugu ZDA v drugi polovici 19. stoletja, pozornost pa so poleg dejanj sprožali tudi z značilnimi belimi oblekami s kapuco, obraze pa so si prekrivali z maskami. Drugi "rod" klana se je pojavil okoli leta 1920, tretji pa po drugi svetovni vojni.

Boj proti nezakonitim priseljencem
Današnji Ku Klux Klan ni enotna organizacija, ampak ga sestavljajo majhne samostojne skupine, ki se pojavljajo po različnih delih ZDA. Prav zato strokovnjaki težko rečejo, koliko pripadnikov klan sploh še ima, ocene pa se gibljejo med 5.000 in 8.000.

Dve tretjini članov KKK-ja naj bi sicer prihajali iz južnih držav ZDA, pogosto pa se združujejo z drugimi nestrpnimi skrajnodesničarskimi skupinami, kot so neonacisti. Še danes zagovarjajo prevlado belcev in rasistične ideje ter dvigujejo glas proti nezakonitim priseljencem, za katere verjamejo, da bodo Američanom odvzeli delovna mesta.