Foto:
Foto:

Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je kubanski zunanji minister Felipe Perez Roque le nekaj dni potem, ko je oblast v državi tudi uradno prevzel Raul Castro, podpisal dva pakta, Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah ter Mednarodni pakt o socialnih, ekonomskih in kulturnih pravicah, ki predstavljata dopolnilo Splošni deklaraciji človekovih pravic.

S podpisom omenjenih paktov se je Kuba poleg preostalih zavezala tudi k spoštovanju pravice do izražanja in združevanja ter pravice do potovanja.

"Sprememba režima nima nič s podpisom"
Kubanski zunanji minister je sicer zanikal, da naj bi bil podpis obeh paktov povezan s spremembo oblasti na otoku. Zatrdil je, da so s podpisom le "formalizirali" pravice, ki jih Kubanci uživajo že vse od revolucije leta 1959, in spomnil, da je že decembra, ko je bil Fidel še na oblasti, napovedal podpis obeh paktov.

Analitiki so prepričani, da bo Kuba z Raulom Castrom na čelu tako spremenila politiko do spoštovanja človekovih pravic. Kritiki Castrovega režima pa Raula pozivajo, naj svojo namero dokaže s tem, da iz zaporov izpusti politične zapornike, ki jih je trenutno v kubanskih zaporih okoli 200.

B. T.