Raul Castro je že pred meseci napovedal, da se ne bo več potegoval za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Raul Castro je že pred meseci napovedal, da se ne bo več potegoval za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Castro s svojim naslednikom, Miguelom Díaz-Canelom. Foto: Reuters

Naslednik 86-letnega predsednika Raula Castra bo postal prvi podpredsednik države, 57-letni Miguel Diaz-Canel, ki je bil tudi edini kandidat za ta položaj.

Potem ko je Raul Castro po desetih letih sporočil, da se za položaj ne bo več potegoval, je 31-članski državni svet danes na tajnem glasovanju med svojimi člani izvolil svojega novega predsednika, ki je tudi predsednik države in njene vlade.

Člane sveta so pred tem izvolili poslanci, ki bodo na ustanovni seji po marčevskih volitvah izvolili tudi svoje organe.

Novi predsednik znan v četrtek
Ime novega predsednika Kube bodo sicer uradno objavili v četrtek popoldne po srednjeevropskem času, saj so že pred meseci iz Havane sporočili, da bo njegovo ime znano 19. aprila ob 57. obletnici zmage nad nasprotniki Castra, ki so jih podpirale ZDA, v Prašičjem zalivu. Dogodek na Kubi slavijo kot prvi poraz ameriškega imperializma v Latinski Ameriki.

Tako bo prvič po skoraj 60 letih, po obdobju vladavine bratov Castro - voditelja komunistične revolucije Fidela, ki je pred smrtjo leta 2016 vladal skoraj 50 let, in Raula - predsednik te otoške karibske države postal nekdo, ki ni sodeloval v komunistični revoluciji leta 1959.

Diaz-Canel bo tudi prvi predsednik komunistične Kube, ki ne bo vodil vladajoče komunistične partije.

Kot predstavnik mlajše generacije politikov se zavezama za modernizacijo Kube, a je tudi dolgoletni funkcionar komunistične partije, tako da po oceni poznavalcev ni pričakovati dramatičnih političnih sprememb. Tudi zato, ker bo Raul Castro komunistično stranko vodil vsaj še do naslednjega kongresa leta 2021. Izvoljen pa je bil tudi v parlament in bo ohranil velik vpliv na vojsko.