Foto:
Foto:
Vioki zunanjepolitićni predstavnik EU-ja Javier Solana

To so sporočili predstavniki palestinskih oblasti in dodali, da je Afarat želel zamenjati kandidata za notranjega ministra Naserja Jusefa, ki naj bi imel moč v vrstah varnostnih služb. Zato Kurej ni želel privoliti v njegovo zamenjavo.

Pred tem pa je bil odpovedan sklic palestinskega parlamenta, ki naj bi potrdil nov Kurejev kabinet.

Solana: Kurej naj ostane na oblasti
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana je palestinskega premierja Ahmeda Kureja pozval, da ostane na položaju. Dodal je še, da potrditve o odstopu Kureja še ni, in mu ob tem izrekel popolno podporo Unije. Ped tem je Solana v govoru pred Evropskim parlamentom dejal, da je časovni načrt za Bližnji vzhod še vedno veljaven in da ni nobene druge možnosti.

Opozoril je, da so razmere na območju nevarne, saj lahko povzročijo pravi regionalni spor. Zato je, kot pravi Solana, nujno ukrepati in začeti izvajati časovni načrt. Hkrati je Izrael pozval, da se vzdrži napadov zunaj svojih meja.

Poziv ZN-a Siriji, Izraelu in Libanonu
Posebni odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod Terje Roed Larsen je Sirijo, Izrael in Libanon pozval, naj se umirijo. Poziv Larsena je sledil pogovorom s sirskim predsednikom Bašarjem
Asadom v Damasku. Ob tem je Larsen omenjene države še opozoril, da bi nedavni napadi lahko vodili v destabilizacijo regije. Asad pa je po ponedeljkovi izjavi izraelskega premierja Ariela Šarona, da Izrael ne bo okleval z napadi na sovražnike, izrazil mnenje, da Šaronova vlada ne zna vladati brez vojne. Načelnik generalštaba izraelske vojske Moše Jalon pa je že napovedal, da bo Izrael nadaljeval akcije proti Siriji.

Sirija proti gospodarskim ukrepom
Sirija in Arabska liga sta izrazili nasprotovanje uvedbi gospodarskih ukrepov proti Damasku. Te je namreč v sredo napovedal odbor za mednarodne odnose ameriškega predstavniškega doma. Arabska liga je po besedah predstavnika organizacije Hišama Jusifa izrazila zaskrbljenost nad novim napadom na Damask. Resolucija odbora predstavniškega doma ZDA je polna samovoljnih obtožb in neverjetnih domnev proti Siriji, je še dejal Jusif. Evropska komisija pa teh ukrepov proti Siriji ne namerava podpreti, saj meni, da ta politika ni produktivna.