Jared Kushner, mož Ivanke Trump, hčerke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je po več kot dveurnem pričanju pred senatnim odborom prebral še kratko izjavo za javnost pred zahodnim krilom Bele hiše. Foto: Reuters
Jared Kushner, mož Ivanke Trump, hčerke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je po več kot dveurnem pričanju pred senatnim odborom prebral še kratko izjavo za javnost pred zahodnim krilom Bele hiše. Foto: Reuters
Jared Kushner
Kushner v družbi odvetnika Abbeja Lowella zapušča zaslišanje pred senatnim odborom za obveščevalne dejavnosti. Foto: Reuters
Kongresno zaslišanje Kushnerja

Kushner je v ponedeljek zjutraj najprej podal daljše pisno sporočilo za javnost, nato je dopoldne pričal za zaprtimi vrati senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti ameriškega kongresa, na koncu pa je pred Belo hišo prebral še krajšo izjavo, v kateri je znova zavrnil vsa namigovanja, da bi on ali kdor koli drug iz Trumpovega tabora načrtoval zaroto (z Rusi) z namenom vplivanja na izid ameriških volitev.

Trumpova kampanja pametnejša
"Nisem pripravljal zarote, niti ne vem za nikogar v kampanji, ki bi sodeloval v zaroti s kakršno koli tujo vlado. Nisem imel neprimernih stikov. Nisem se zanašal na ruska sredstva, da bi z njimi financiral svoje poslovne dejavnosti v zasebnem sektorju,"
je bil odločen Kushner. Dodal je, da je Trump v predsedniški tekmi zmagal zato, ker je vodil "pametnejšo kampanjo" kot njegova demokratska tekmica Hillary Clinton. "Vsaka drugačna razlaga bi bila norčevanje iz volivcev, ki so glasovali za Trumpa," je dejal Kushner.

Kushnerjeva srečanja z Rusi: Darili iz Belorusije
Kushner je sicer priznal stike z Rusi, a ne v povezavi z volilno kampanjo. Tako se je aprila in decembra 2016 na kratko srečal z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, čigar mandat je potekel v soboto. Prvo srečanje je bilo spoznavno, na drugem pa sta se pogovarjala o položaju v Siriji in izboljšanju odnosov med Rusijo in ZDA. Kushner je priznal, da se je decembra 2016 srečal tudi z ruskim bankirjem Sergejem Gorkovom na prošnjo Kisljaka, ki je Gorkova predstavil kot človeka z neposrednim dostopom do ruskega predsednika Vladimirja Putina. A kot zatrjuje Kushner, se nista pogovarjala o kakšni pomembnejši temi. "Gorkov mi je dal dve darili, in sicer rokodelski izdelek iz vasi v Belorusiji, od koder prihajajo moji stari starši (leta 1949 so se kot preživeli v holokavstu preselili v ZDA, op. a.), in vrečo zemlje iz te vasi," je pojasnil Kushner. Kushner je potrdil, da je bil z Donaldom Trumpom mlajšim junija 2016 na že znanem sestanku z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko, a je srečanje označil za izgubo časa. Kushner bo v torek pričal še pred ustreznim odborom predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Trump: Ruska preiskava demokratski izgovor za poraz
Kushnerjev šef in tast, ameriški predsednik Trump, ki rusko preiskavo vseskozi označuje za največji lov na čarovnice, pa je v ponedeljek zjutraj izstrelil nekaj tvitov, v katerih je vodilnega demokrata v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa Adama Schiffa označil za sluzastega, ker podpira rusko preiskavo, ki je demokratski izgovor za poraz na volitvah. Poleg tega se je spraševal, zakaj nihče ne preiskuje povezav demokratke Hillary Clinton z Rusi.

Kongresno zaslišanje Kushnerja