Protestantska nevladna organizacija je v svojem letnem indeksu za 50 držav, kjer so kristjani najbolj preganjani, obravnavala obdobje med novembrom 2018 in oktobrom 2019. Ugotovili so, da je bilo v tem obdobju močno preganjanih 260 milijonov katoličanov, pravoslavcev, protestantov in drugih kristjanov. V obdobju predtem pa je bilo preganjanih 245 milijonov ljudi krščanske vere.

Kristjani v Iraku med lansko božično mašo v Bagdadu. Foto: EPA
Kristjani v Iraku med lansko božično mašo v Bagdadu. Foto: EPA

"To povečanje bi lahko razložili predvsem s poslabšanjem razmer glede verske svobode na Kitajskem na nacionalni ravni (...) in širjenju džihadizma v Afriki," so pojasnili. Kot preganjanje obravnavajo tako nasilje, vključno z umori, kot zatiranje.

Največ kristjanov ubitih v Nigeriji
Se je pa za 31 odstotkov zmanjšalo število kristjanov, ki so bili zaradi svojega verskega prepričanja ubiti. Med zadnjim obravnavanim obdobjem jih je bilo ubitih 2983, v obdobju pred tem pa 4305. Zmanjšanje so pojasnili s "padcem (znanega) števila ubitih kristjanov v Nigeriji". Ta država je sicer na vrhu po številu kristjanov, ubitih zaradi vere. To število znaša 1350.

Medtem se je povečalo število kristjanov, ki so jih pridržali, in sicer s 3150 na 3711. Močno pa je naraslo tudi število napadov na cerkve, in sicer s 1847 na 9488.

Ob upoštevanju vseh vrst preganjanja je med državami na vrhu Severna Koreja, sledita pa Afganistan in Somalija.