Proruski uporniki zahtevajo neodvisnost vzhoda Ukrajine. Foto: Reuters
Proruski uporniki zahtevajo neodvisnost vzhoda Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajina
V torek so proruski uporniki iz zasede ubili sedem ukrajinskih vojakov. Foto: Reuters

"Ko Ukrajinci ubijajo Ukrajince, je položaj po mojem mnenju tako blizu državljanski vojni, da bližje ne more biti," je vodja ruske diplomacije dejal v pogovoru za ameriško televizijo Bloomberg.

V Kijevu so se danes začeli pogovori v okviru dialoga za rešitev krize v državi, a njihov uspeh je negotov, saj prozahodno usmerjene ukrajinske oblasti niso povabile predstavnikov proruskih separatistov z vzhoda Ukrajine.

Na srečanje so vabljeni člani ukrajinske vlade, predstavniki civilne družbe ter politiki in gospodarstveniki iz vzhodnih regij Doneck in Lugansk, kjer so po nedeljskem referendumu razglasili neodvisnost.

Pogovore naj bi usmerjala nemški diplomat Wolfgang Ischinger in nepristranski predstavnik Ukrajine, pri čemer se ugiba o nekdanjih ukrajinskih predsednikih Leonidu Kravčuku ali Leonidu Kučmi.

Vojna že poteka
Ruski zunanji minister je ponovil stališče Moskve, da bi morali na okroglih mizah sodelovati tudi proruski uporniki. "Verjamemo, da je za uspeh tega nacionalnega dialoga nujno treba zagotoviti enakopravno zastopanost vseh regij v Ukrajini," je dejal.

Pojasnil je še, da to pomeni, da bi v dialogu morali sodelovati ne samo separatisti z vzhoda in juga države, ampak "tudi regije na zahodu, kjer imamo prav tako nekaj vprašanj, povezanih s samoodločbo manjšin".

Lavrov je prepričan, da na vzhodu in jugu Ukrajine že poteka vojna in se tam uporablja tudi težko orožje. Zaradi takih razmer po njegovem mnenju ne bo mogoče izvesti svobodnih in poštenih volitev.

Moskva pripravljena na pogovor o ceni plina
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sporočil, da so pripravljeni na pogovore o ceni in dobavi ruskega plina Ukrajini, če bo Kijev pokazal pripravljenost na plačilo vsaj dela dolga.

"Nihče ni nikoli rekel: takoj plačajte štiri milijarde dolarjev, ampak naj pokažejo pripravljenost ... če plačajo del, je to minimalna zahteva za obnovitev pogovorov," je dejal.

Sankcije že imajo posledice
Namestnica ameriškega zunanjega ministra Victoria Nuland je na varnostni konferenci v Bratislavi dejala, da sankcije proti Rusiji zaradi priključitve Krima že kažejo učinke.

Zdaj je po njenem mnenju pomembno zagotoviti, da bodo imeli prebivalci vzhodnoukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk možnost glasovanja na prihajajočih predsedniških volitvah.