Sirska vojska v zadnjem letu izgublja pobudo na bojišču. Foto: EPA
Sirska vojska v zadnjem letu izgublja pobudo na bojišču. Foto: EPA
Sirija
V vojni v Siriji, ki traja že od leta 2011, je umrlo že več kot 240.000 ljudi. Foto: Reuters

Neimenovani predstavnik ameriške administracije, na čigar izjave se sklicuje Reuters, je dejal, da je ruska vojska v sirsko pristaniško mesto Tartus poslala vojaško letalo in dve vojaški ladji, vpoklicali pa naj bi tudi pomorske pehotne sile. Neimenovani libanonski uradnik pa je ob tem dodal še, da ruski vojaki že dalj časa sodelujejo v spopadih v Siriji.

Kot poroča BBC, ki se sklicuje na ameriška poročila, bi lahko Rusija sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu pomagala z vojaškimi silami, saj je letos imel precejšnje ozemeljske izgube zaradi Islamske države.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na očitke dejal, da so na ruskih "humanitarnih" poletih za Sirijo tako človekoljubna pomoč kot vojaška oprema.

Rusija, ki je ves čas državljanske vojne ključna zaveznica Sirije, trdi, da je v državo poslala le vojaške strokovnjake. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je povedala, da to ni nič novega in da Moskva že dalj časa v Sirijo pošilja orožje in vojaške specialiste, vendar vse v skladu z mednarodnimi pravili. "Rusija ni nikoli skrivala svojega vojaško-tehničnega sodelovanja s Sirijo," je povedala, a ob tem zanikala, da bi Rusija v Sirijo pošiljala svoje vojake.

Oglasil se je tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da ne bo komentiral navedb, da naj bi ruski vojaki sodelovali v spopadih v Siriji. "Grožnja, ki prihaja od Islamske države, je jasna. Edina sila, ki se ji lahko upre, so sirske oborožene sile," je povedal Peskov in spomnil na rusko stališče, da bi moral biti Bašar Al Asad del mednarodnih prizadevanj v boju proti Islamski državi.

ZDA in Nato svarijo pred stopnjevanjem nasilja
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je povedal, da rusko vpletanje v vojno v Siriji, če bo to potrjeno, ne bo pomagalo rešiti spopadov. Ameriški državni sekretar John Kerry pa je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom opozoril, da bi, če se poročila izkažejo za resnična, to lahko vodilo k še hujšemu nasilju v Siriji. Pred dodatnim stopnjevanjem nasilja sta opozorila tudi nemški in francoski zunanji minister.

ZDA so sicer vpletene v svojo vojaško kampanjo proti Islamski državi v Siriji in Iraku, želijo pa si tudi, da bi se predsednik Al Asad umaknil s položaja.

Grčija je pred dnevi sporočila, da je iz ZDA prišla prošnja po zavrnitvi dovoljenja za ruske vojaške prelete prek njenega ozemlja. Ruskim vojaškim letalom, ki so namenjena v Sirijo, je vstop v svoj zračni prostor prepovedala tudi Bolgarija.