Novico o prekinitvi bojnih operacij sirske vojske v vzhodnem Alepu je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: EPA
Novico o prekinitvi bojnih operacij sirske vojske v vzhodnem Alepu je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: EPA
Alep
Zaradi spopadov za nadzor nad vzhodnim delom Alepa je razseljenih več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
false
V Siriji naj bi bilo več kot 100.000 civilistov obleganih na območjih pod nadzorom upornikov, kjer vlada pomanjkanje hrane, bolnišnice pa ne delujejo. Na fotografiji so civilisti v Alepu. Foto: Reuters

"Lahko vam povem, da so bile bojne operacije sirske vojske v vzhodnem Alepu ustavljene, ker tam poteka obsežna operacija evakuacije civilistov," je ob robu zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Hamburgu dejal Lavrov. Kot je dodal, bodo 8.000 ljudi evakuirali pet kilometrov stran.

Vladne sile so v zadnjih treh tednih osvojile okoli 75 odstotkov vzhodnega Alepa, ki so ga uporniki nadzorovali štiri leta. V bitki je bilo ubitih na stotine ljudi, več deset tisoč pa je bilo razseljenih.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da je novica znak, da se lahko zgodi nekaj pozitivnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov je še napovedal, da se bodo rusko-ameriški vojaški in diplomatski pogovori o Alepu nadaljevali v soboto v Ženevi. Po njegovih besedah bodo preučili načrte za evakuacijo upornikov in civilistov, ki želijo oditi.

Kerry in Lavrov brez napredka
Pred Lavrovovo objavo se je ruski minister ob robu zasedanja Ovseja dvakrat po deset minut srečal z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, a napredka glede premirja v Siriji nista dosegla.

ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kanada in Italija so v sredo pozvale k takojšnjemu premirju v vzhodnem delu Alepa, s čimer bi omogočili dostavo humanitarne pomoči.

Kerry je na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v torek dejal, da bodo ponovno začeli mirovni pogovor med sirskim režimom in opozicijo, pri tem pa naj bi pomagala tudi Rusija. Lavrov je pred prvim srečanjem s Kerryjem v Hamburgu dejal, da Rusija podpira predlog ZDA z začetka decembra, v okviru katerega naj bi se uporniki umaknili iz Alepa, vendar da Washington zavlačuje z izvedbo predloga.

Kerry na drugi strani zavlačevanje očita Moskvi, saj sta v ponedeljek Rusija in Kitajska nasprotovali resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je predlagal sedemdnevno prekinitev ognja.

Evakuacija "pozabljenih" civilistov
Medtem je Mednarodni odbor Rdečega križa sporočil, da so iz dela Alepa, ki ga je nedavno zasedla sirska vojska, evakuirali 148 civilistov, večinoma invalidov in starejših ljudi, ki so bili ujeti v nekdanjem domu za ostarele.

Civilisti so bili v domu Dar al Safa v predelu, ki je bil pod nadzorom upornikov, več dni ujeti zaradi hudih spopadov v bližini, poroča BBC. Veliko jih je imelo takšne poškodbe, da se niso mogli premikati. 11 drugih civilistov je umrlo, preden so reševalci lahko prišli do njih. Nekateri so bili ujeti v navzkrižni ogenj, drugi so umrli zaradi pomanjkanja zdravil.

Evakuacija civilistov je bila sicer skupna akcija Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Sirskega Arabskega Rdečega polmeseca, do nje pa je prišlo v sredo nekaj ur po tem, ko so vladne sile prevzele nadzor nad predelom Meshatje v starem delu Alepa.

Nekdanji dom za ostarele je med vojno prevzel več funkcij, postal je tudi zatočišče za bolnike z motnjami v duševnem razvoju in invalide, sporoča Rdeči križ. Tam je zatočišče poiskalo tudi več kot 30 civilistov, med njimi več poškodovanih.

Bolniki prepeljani na vladno območje
Od rešenih civilistov je bilo 118 bolnikov prepeljanih v tri bolnišnice v zahodnem delu Alepa, ki je pod nadzorom vladnih sil, 30 moških, žensk in otrok pa je bilo prepeljanih v zaklonišča na zahodu mesta, poroča BBC.

Predstavnik Mednarodnega odbora Rdečega križa v Damasku Pawel Krzysiek je dejal, da so bili bolniki "tako rekoč pozabljeni" in da je za nekatere evakuacija prišlo prepozno. ICRC je sporočil, da je pripravljen delovati kot nevtralni posrednik med vpletenimi stranmi in pomagati civilistom v vzhodnem Alepu, kjer je humanitarni položaj "katastrofalen".

Predstavnik ZN-a za humanitarne zadeve Jan Egeland je evakuacijo civilistov označil za "junaško", vendar je dodal, da se tovrstne akcije ne bi smele izvajati tako. Pozval je k vzpostavitvi humanitarnega koridorja, kar bi zahtevalo vsaj prekinitev spopadov.