Danes v 27 članicah EU-ja muslimani predstavljajo vsega pet odstotkov prebivalstva. Foto: EPA
Danes v 27 članicah EU-ja muslimani predstavljajo vsega pet odstotkov prebivalstva. Foto: EPA
Muslimani
Največ muslimanov v Evropi je trenutno v Franciji. Foto: EPA

Statistični podatki kažejo, da bodo Velika Britanija, Španija in Nizozemska imele proporcionalno višje število muslimanskega prebivalstva še prej kot čez 40 let, piše britanski Daily Telegraph.

V Evropi trenutno živi okoli pet odstotkov muslimanov. Največ, devet odstotkov, jih živi v Franciji. V Marseillu že zdaj predstavljajo 25 odstotkov prebivalstva, toliko kot v Rotterdamu na Nizozemskem. V Londonu in Köbenhavnu je musliman vsak deseti prebivalec. Leta 1998 je bilo v Španiji 3,2 odstotka rojenih otrok Nešpancev, leta 2007 že 13,4 odstotka. Evropska muslimanska populacija se je v zadnjih 30 letih podvojila, do leta 2015 naj bi se znova.

Gradnja džamije razburja Špance
Največji priliv muslimanskega prebivalstva je zaznala Španija, kamor se je v zadnjem desetletju priselilo milijon Maročanov, piše BBC. Njihovi načrti za gradnjo nove džamije so v zadnjem času naleteli na odpor lokalnega prebivalstva.

Nova evropska demografija bo politike prisilila, da čim prej posvetijo več pozornosti temu občutljivemu vprašanju, še piše Telegraph. Strokovnjaki menijo, da se do zdaj ni dovolj govorilo o tem, kako bodo demografske spremembe vplivale na različne vidike življenja, od izobraževanja do stanovanj, zunanje politike in pokojnin.

Spremenjena demografska podoba Evrope
Evropske države imajo dolgo zgodovino privabljanja priseljencev, v zadnjih letih pa sta se pojavili dve pomembni gibanji: priseljenci vedno pogosteje prihajajo iz t. i. držav v razvoju, hkrati pa prihajajo v vedno večjem številu. Čeprav muslimani niso edini priseljenci, pa so posebej zanimivi. Čeprav ni podatkov, da bi se v muslimanskih skupnostih dogajala radikalizacija, muslimani niso dovolj integrirani, zaradi česar v prihajajočih desetletjih obstaja nevarnost socialnih nemirov.