Leterme ne vidi možnosti, da bi vlada ostala na položaju. Foto: EPA
Leterme ne vidi možnosti, da bi vlada ostala na položaju. Foto: EPA
Nova vladna kriza v Belgiji

Kralj Albert II. je odločitev, ali bo sprejel odstop, za zdaj preložil in že začel pogovore o rešitvi krize. Predtem je pravosodni minister Jo Vandeurzen podal odstop, potem ko je sodnik dejal, da obstaja sum, da je vlada želela ustaviti sodišče pri zamrznitvi prodaje Fortisa. Prizivno sodišče je namreč odločilo, da delničarji, ki imajo manjšinski delež, niso bili dovolj dobro obveščeni o prodaji. Vlada naj bi sicer želela banko prodati francoskemu BNP Paribasu.

Fortis je ena izmed evropskih bank, ki jih je finančna kriza najbolj prizadela in je ostala skorajda brez gotovine. Letermov tiskovni predstavnik Peter Poulussen je potrdil, da je vlada na izredni petkovi seji odločila, da odstopi. "Kabinet se je odločil, da z namero o odstopu seznani kralja."

V skladu z belgijsko prestolnico mora kralj zdaj odločiti, ali bo sprejel odstop. "Kralj je preložil sprejetje odločitve in je nemudoma začel posvetovanja," so sporočili iz kraljeve palače. Leterme je oblast prevzel marca, devet mesecev po volitvah, na katerih je bil izid zelo tesen in po katerih so se stranke znašle v patpoložaju: napetosti med flamsko in francosko govorečimi političnimi skupinami so se močno povešale. Letermu, ki je julija 2007 zmagal na volitvah, je dvakrat spodletelo, da bi sestavil vlado, kar je Belgijo potisnilo v devet mesecev trajajočo krizo. Kriza je bila tako resna, da je obstajala celo grožnja, da bi država razpadla na več samostojnih enot. Že junija je nameraval odstopiti, ker mu ni uspelo uveljaviti večje moči regij, a je kralj njegovo prošnjo zavrl.

K. T.

Nova vladna kriza v Belgiji