UNHCR opaža vse več vrnitev beguncev v Sirijo, a opozarja, da to ni varno. Foto: Reuters
UNHCR opaža vse več vrnitev beguncev v Sirijo, a opozarja, da to ni varno. Foto: Reuters

Visoki komisariat ZN-a za begunce (UNHCR) sporoča, da se je večina teh ljudi vrnila v Alep, Hamo, Homs in Damask, z namenom preveriti svoje premoženje in dobiti informacije o svojih sorodnikih, poroča BBC.

Glede na zadnje podatke je UNHCR začel stopnjevati svoje delovanje v Siriji, da bi bolje pomagal ljudem, ki se vračajo domov, je dejal tiskovni predstavnik agencije Andrej Mahečič.

Mahečič je opozoril, da pogoji za varno vrnitev na domove v Siriji še niso izpolnjeni. Kljub temu v letu 2017 opažajo "vidni trend spontanih vrnitev v in znotraj Sirije".

Od leta 2015 se je v Sirijo že vrnilo okoli 260.000 beguncev, predvsem iz Turčije. V UNHCR-ju pa opozarjajo, da je število ljudi, ki so se vrnili, le delček od več kot pet milijonov sirskih beguncev, ki so nastanjeni v regiji.

12 milijonov beguncev in notranje razseljenih
Prejšnji teden je agencija ZN-a za begunce sporočila, da je leta 2016 iz Sirije pobegnilo okoli 200.000 ljudi. Od začetka vojne leta 2011 pa je državo zapustilo okoli 5,5 milijona ljudi, dodatnih 6,3 milijona pa jih je notranje razseljenih. V vojni je umrlo več kot 300.000 ljudi.