Protestniki obljubljajo ulične zapore, vse dokler vlada ne bo odstopila. Foto: Reuters
Protestniki obljubljajo ulične zapore, vse dokler vlada ne bo odstopila. Foto: Reuters
Zažgane gume v Bejrutu
Dim se je vil visoko nad Bejrutom, ki ga je prejšnje poletje bombardirala izraelska vojska. Foto: EPA
Protesti v Bejrutu

Končanje protestov je napovedal predstavnik opozicije, ki je dejal, da so s stavko dosegli cilj - vladi poslati resno svarilo, in napovedal, da bodo proteste organizirali tudi v prihodnje.

Zjutraj je namreč opozicija, ki zahteva oblikovanje vlade narodne enotnosti in predčasne volitve, zaprla glavne ceste v Bejrutu, vključno s cesto, ki povezuje tamkajšnje letališče. Protestniki, ki so zažigali tudi avtomobilske pnevmatike, so se spopadli s privrženci vlade, pri tem pa so bili trije ljudje ubiti, 110 pa je ranjenih.

Siniora ostaja neomajen
Premier Fuad Siniora je v televizijskem nagovoru proteste obsodil in sporočil, da se ne bo uklonil izsiljevanju.

Ob začetku protestov je vlada prebivalce pozvala, naj se ne ozirajo na barikade in naj dan začnejo kot običajno ter jim obljubila, da bodo lahko odšli na delo. Opozorili so tudi, da bodo uporabili vojaške sile, če bo to potrebno.

Odpovedi poletov
Zaradi protestov v Bejrutu so nekatere arabske in mednarodne letalske družbe ukinile svoje polete v libanonsko prestolnico. Letališče je sicer delovalo, a potniki in uslužbenci zaradi cestnih zapor do letališča niso mogli priti.

Konferenca v Parizu
Sicer se vlada premierja Siniore pripravlja na mednarodno konferenco v Parizu, kjer bodo države donatorke zbirale pomoč za Libanon, da se bo lahko po uničujoči julijski vojni postavil nazaj na noge in izboljšal gospodarske razmere. Libanonski viri poročajo, da se je Siniora v Pariz odpravil še preden so se začeli protesti.

Med stavko pa se je oglasil tudi francoski predsednik Jacques Chirac in dejal, da bodo podobni protesti omajali interes mednarodne skupnosti po pomoči Libanonu pri obnovi države.

Protesti v Bejrutu