Prebivalce zgorele stolpnice Grenfell Tower je premierka Theresa May gostila na sedežu vlade na ulici Downing Street. Foto: Reuters
Prebivalce zgorele stolpnice Grenfell Tower je premierka Theresa May gostila na sedežu vlade na ulici Downing Street. Foto: Reuters
Kraljeva družina
Kraljeva družina se je ob praznovanju kraljičinega rojstnega dne zbrala na balkonu Buckinghamske palače. Med prireditvijo naj bi zaradi vročine omedlelo pet stražarjev. Foto: Reuters
Londonska stolpnica po požaru
Londonska 24-nadstropna stolpnica Grenfell Tower tri dni po požaru. Foto: EPA

"V tem trenutku imamo podatek, da je pogrešanih 58 ljudi, ki so bili v času požara v stolpnici. Na žalost moramo zdaj predvidevati, da so mrtvi," je povedal poveljnik policije Stuart Cundy.

Dodal je, da je med 58 žrtvami tudi 30 do zdaj uradno potrjenih in da se število sicer še lahko spremeni. Po poročanju BBC-ja bi se število žrtev lahko povzpelo do 70.

Če bo novo število žrtev sredinega požara stolpnice Grenfell Tower tudi uradno potrjeno, bo to najsmrtonosnejši požar v Londonu po drugi svetovni vojni.

Britanska premierka Theresa May je po nizu kritik, da se je po požaru v londonski stolpnici odzvala neustrezno, sklicala izredno sejo vlade. Kot je dejala, je treba storiti vse za ustrezno pomoč prizadetim v tragediji.

Na sedežu vlade je gostila prizadete v požaru in prostovoljce, ki so pomagali ob nesreči. "Stvari bomo urejali znotraj skupnosti. S premierko smo imeli dve uri in pol trajajoče pogovore, pogovarjali smo se o naših zahtevah in pričakovanjih," je za BBC povedal eden izmed udeležencev pogovorov.

Glasne kritike na ravnanje oblasti
Po požaru se je na pristojne usula toča kritik, ki so med drugim izpostavljale neustrezne protipožarne ukrepe in slabo odzivanje po izbruhu požara. Protestniki so se v petek zbrali v četrti Kensington, kjer je pogorela stolpnica Grenfell Tower. Od 50 do 60 zbranih se je ločilo od množice in s seznamom zahtev vstopilo v poslopje lokalnih oblasti Kensingtona.

Mayeva se je že v petek srečala s preživelimi, ki so jo sprejeli z vzkliki "sram vas bodi". Na srečanju je naznanila oblikovanje posebnega pet milijonov funtov (5,7 milijona evrov) vrednega sklada, iz katerega bodo financirali nujne zadeve, hrano, oblačila in preostale stroške.

Sklad vključuje tudi cilj zagotovitve novih domovanj za preživele v roku treh tednov, in sicer čim bližje njihovemu dozdajšnjemu domu. V vmesnem času naj bi plačevali za stroške njihovega bivanja.

"Vsi smo izredno žalostni, vsi smo jezni, vendar seveda nihče izmed nas ni tako jezen kot tisti, ki jih je tragedija neposredno prizadela. Popolnoma razumem, zakaj so jezni," je ob tem povedal novi namestnik Mayeve Damian Green in napovedal, da bo vlada na teren poslala posebno ekipo, ki bo odgovarjala na vprašanja prebivalcev.

Stolpnica kot simbol razdeljene družbe
Tragedija je med prebivalci Londona spodbudila geste solidarnosti in povezanosti, mnogo ljudi je pomagalo z oskrbo preživelih; jim finančno pomagalo in darovalo oblačila ter preostale potrebščine. Na drugi strani je požar sprožil val jeze na oblasti, ožgana stolpnica pa je postala simbol globoko razdeljene družbe.

"Težko je uiti mrakobnemu razpoloženju po državi," je ob praznovanju svojega rojstnega dne sporočila kraljica Elizabeta II. in dodala, da je angleški narod združen v žalosti, zdaj še toliko bolj odločen, da podpre ponovno vzpostavljanje življenj prizadetih.

Novi protesti
V londonski vladni četrti Westminster se je na ulici Whitehall znova zbralo več sto protestnikov. Podobni protesti pred vladnim sedežem na Downing Streetu so bili v britanski prestolnici že v petek zvečer.

Protestniki so po poročanju BBC-ja zahtevali odstop Mayeve, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, pa so protestniki poleg zahteve po odstopu Mayeve izražali podporo voditelju opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu.