Londonski župan Boris Johnson je v zadnjem hipu oglase umaknil. Foto: EPA
Londonski župan Boris Johnson je v zadnjem hipu oglase umaknil. Foto: EPA
Sporni oglas verskih skupin ...
... in izvirnik gejevske organizacije Stonewall. Foto: Reuters
Lanska parada ponosa v Londonu. Foto: EPA

Le nekaj dni, preden bi se morali sporni plakati pojaviti na slovitih rdečih avtobusih britanske prestolnice, je Johnson po ogorčenju gejevskih aktivistov in javnosti oddelku za transport naročil, naj umakne oglase, ki sta jih naročili dve konservativni anglikanski skupini.
Oglasni prostor je bil zakupljen v imenu sklada Core Issues Trust, katerega vodja Mike Davidson verjame, da je "homoerotično obnašanje greh". Njegova organizacija financira "reparativno terapijo" za istospolno usmerjene kristjane, ki bi prek nje lahko "razvili svoj heteroseksualni potencial". Kampanjo je podpirala tudi Anglican Mainstream, ortodoksna anglikanska skupina, katere podporniki enačijo homoseksualnost z alkoholizmom.

Oglas bi se v prostem prevodu glasil "Nisem gej! Nekdanji gej in ponosen. Prebolite!" ("Not gay! Post-gay, ex-gay and proud. Get over it!").
Strpni London
Johnson je ob svoji odločitvi za Guardian sporočil: "London je eno najbolj strpnih mest na svetu in nestrpen do nestrpnosti. Jasno je žaljivo trditi, da je homoseksualnost bolezen, ki se jo lahko pozdravi, in nisem pripravljen, da se tako mišljenje prevaža po Londonu na naših avtobusih." Njegov glavni tekmec na županskih volitvah naslednji mesec, Ken Livingstone, pa meni, da Johnson že v prvi vrsti ne bi smel odobriti naročila oglasov. "London gre pod vodstvom torijcev, ki bi morali te oglase nemudoma onemogočiti, nazaj. Oglasi promovirajo krivo vero, homofobno idejo "terapije", ki da lahko spremeni spolno usmerjenost lezbijk in gejev."
Krščanske skupine vztrajajo, da je oglase odobril londonski oddelek za transport (TfL), ki mu predseduje župan. "Nisem vedel, da je v veljavi cenzura. Šli smo prek ustreznih kanalov, avtobusno podjetje pa nam je dalo navodila, kako čez vse postopke. Oglase so odobrili, zdaj pa so jih umaknili," je povedal Davidson. TfL naj bi z oglasi, ki bi se pojavili na okoli 24 avtobusih, zaslužil okoli 10.000 funtov.
"Nekateri smo geji. Prebolite."
Kampanja je bil poskus povračilnega udarca skupini gejevskih aktivistov Stonewall, ki ima v okviru kampanje za dodelitev pravic istospolnim do poroke, svoje lastne avtobusne oglase: "Nekateri ljudje so geji. Prebolite." ("Some people are gay. Get over it.") Krščanske skupine so uporabile enako črno-rdečo-belo barvno shemo kot Stonewall, v izjavi ob napovedi kampanje pa so skupino obtožile, da promovira "lažno idejo, da obstajajo neizpodbitni znanstveni dokazi, da so ljudje rojeni kot geji".

Laburistični poslanec in nekdanji minister Chris Bryant, sicer tudi sam istospolno usmerjen, je oglas označil kot krutega, ker da promovira idejo, da lahko postaneš "nekdanji gej", in da bi še posebej škodil najstnikom, ki se spopadajo s svojo spolno usmerjenostjo. "Emocionalne škode, ki jo take ideje povzročijo posameznikom, ki skušajo zatreti svojo spolno usmerjenost, ženskam, ki jih poročijo, in otrokom, ki jih imajo, se ne da izmeriti," je dejal. "Večina pametnih kristjanov verjame, da homoseksualnost ni življenjski slog ali izbira, ampak dejstvo. Pretvarjanje, da je homoseksualnost nekaj, od česar se lahko odvadiš, je temeljno nerazumevanje narave stvarjenja."

Ben Summerskill, direktor Stonewalla, pravi, da so bili oglasi "očitno homofobni": "Edini razlog, zakaj bi nekateri geji morda radi nehali biti geji, je zaradi predsodkov ljudi, ki stojijo za oglasom. Oglaševanje te vudu terapije je skrajno neodgovorno glede na škodo, ki jo lahko povzroči nekaterim ljudem." Hkrati pa tako Summerskill kot Bryant menita, da oglas ne bi smel biti prepovedan, saj verjameta v svobodo govora.

Poskuse "zdravljenja" homoseksualnosti strogo obsojajo tudi vse vodilne zdravstvene organizacije v Veliki Britaniji. Kraljevi kolidž psihiatrov tako opozarja, da "tako imenovana zdravljenja homoseksualnosti ustvarjajo okolje, v katerem cvetijo predsodki in diskriminacija". "Terapijo spreobračanja" je napadla tudi Britanska zdravniška zveza in jo označila za "škodljivo za paciente".