Lukašenko je na položaju že 26 let. Foto: Reuters
Lukašenko je na položaju že 26 let. Foto: Reuters

"To bo delovni obisk s pogovorom s predsednikom Putinom," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Uvodni del bo javen, ne bo pa novinarske konference, je dodal. Kasneje je pojasnil, da bo srečanje v Sočiju in da se bosta predsednika pogovarjala o strateškem sodelovanju med državama.

Lukašenko bo tako prvič od spornih predsedniških volitev 9. avgusta zapustil Belorusijo. Putin je po volitvah čestital 66-letniku za zmago, ponudil pa mu je tudi vojaško pomoč, če bi bilo to nujno potrebno. Obenem pa je Putin množične proteste komentiral z besedami, da imajo ljudje pravico povedati svoje mnenje.

Dolgoletni beloruski predsednik, ki je na položaju od leta 1994, je večkrat zavrnil ugibanje, da bi lahko izkoristil obisk v Rusiji za umik iz politike, saj da namerava svoj položaj braniti do smrti.

Predsednika sta v preteklem mesecu večkrat govorila po telefonu. Številni v Belorusiji sicer upajo, da bo Putin morda prepričal Lukašenka, naj odstopi.

Tudi beloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovska meni, da ruska podpora Lukašenku slabi. "Vidim, da ga Putin podpira, ampak ne zelo aktivno," je povedala za poljski časnik Rzeczepospolita.

Po mnenju Tihanovske se je Putin odločil, da malo počaka, kako se bodo razmere razvile.

Mesec dni trajajoči protesti

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal Lukašenko. Oblasti so skušale proteste zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.

Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka Tihanovska, ki je odšla v Litvo, trenutno pa je na Poljskem.