Igor Lukšić je po drugem krogu ocenil, da nima realnih možnosti, da postane generalni sekretar Združenih narodov. Foto: EPA
Igor Lukšić je po drugem krogu ocenil, da nima realnih možnosti, da postane generalni sekretar Združenih narodov. Foto: EPA

Pusićeva se je za umik kandidature odločila že po prvem krogu poskusnega glasovanja v Varnostnem svetu (VS). Lukšić je počakal do drugega, ko je prav tako dosegel slab rezultat, zato se je odločil za enak korak kot nekdanja hrvaška zunanja ministrica. VS bo pod predsedovanjem Malezije prihodnji ponedeljek opravil tretji krog poskusnih glasovanj. Za naslednika Ban Ki Muna ostaja še deset kandidatov, med katerimi je tudi Danilo Türk. Nekdanji slovenski predsednik je bil po prvem krogu glasovanj celo na drugem mestu, po drugem pa je zdrsnil na četrto.

Najbolje se je doslej odrezal Gutteres
Kandidata bo izbral VS, potem pa ga mora potrditi še Generalna skupščina. Odločitve naj ne bi bilo pred oktobrom. VS-ju predseduje Rusija, ki se zavzema, da položaj zasede nekdo iz regionalne skupine sistema ZN Vzhodna Evropa. Med temi trenutno najbolje kaže nekdanjemu srbskemu zunanjemu ministru Vuku Jeremiću, Türku in vodji Unesca Bolgarki Irini Bokovi. Sicer pa je v obeh dosedanjih krogih dobil največ podpore nekdanji visoki komisar ZN-a za begunce Portugalec Antonio Gutteres. Ker ni ženska in ne prihaja iz Vzhodne Evrope, se zanj ugiba tudi, ali lahko dobi položaj namestnika generalnega sekretarja.

Glasovanje bo na enak način kot v prvih dveh krogih potekalo tudi 29. avgusta in še ne bo zloglasnih barvnih glasovnic. Čeprav bo tudi tako glasovanje tajno, pa bodo vsi drugi v VS-ju potem videli, ali je kakšna stalna članica oddala negativni glas, kar lahko vpliva na ostale, da ne bodo šli z glavo skozi zid.

Türk za Jeremićem in pred Bokovo
Türk je v drugem krogu dobil le sedem glasov podpore, kar je štiri manj kot v prvem krogu, iz dveh negativnih glasov pa so nastali štirje. Jeremić se je v drugem krogu prebil na drugo mesto, čeprav je tudi on dobil glas podpore manj kot v prvem krogu, ko jih je dobil devet. Popravil pa se je glede negativnih glasov, saj so ti padli s pet na štiri. Za Türkom je ostala Bokova, ki je bila po prvem krogu tretja, po drugem pa peta. Število glasov podpore ji je zdrsnilo za dva na sedem, število negativnih glasov pa naraslo s štiri na sedem.

Türk nima ne izrazite podpore nobene izmed stalnih članic, obenem pa vsaj po tem, kar je znano na ZN-u, tudi ne izrazite nasprotnice v tej skupini, ki jo sestavljajo ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Rusija. Zato velja za morebitnega kompromisnega kandidata. Vendar pa naj bi nekatere stalne članice VS-ja aktivno iskale še druge kandidate in kandidatke, ker za prijave še ni prepozno.