Maduro se je srečal z Raulom Castrom. Foto: EPA
Maduro se je srečal z Raulom Castrom. Foto: EPA

Večina sobotnega peturnega pogovora med Maduro in nekdanjim kubanskim voditeljem Fidelom Castro je minila v obujanju spominov na pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je prejšnji mesec umrl zaradi raka.

"S Fidelom sva se pogovarjala pet ur, se spominjala komandanta Chaveza in kako sta ona dva skovala odnose, ki presegajo strateško zavezništvo," je dejal Maduro.

Kuba je bila prva tuja destinacija za Maduro po njegovi prisegi za predsednika 19. aprila, s čimer nadaljuje utrjevanje dobrih odnosov med državama, ki jih je skoval Chavez, za katerega je bila Venezuela najpomembnejša zaveznica Kube.

Maduro je na Kubo prispel v petek zvečer in se po sobotnih pogovorih s Fidelom Castrom srečal še z njegovim bratom in sedanjim predsednikom Raulom Castrom.

Med obiskom je bilo podpisanih 51 sporazumov o sodelovanju, katerih skupna vrednost znaša milijardo ameriških dolarjev. Gre za sporazume na zdravstvenem, izobraževalnem, športnem, transportnem in energetskem področju.

Sklenjeni so bili tudi sporazumi o posebnih "socialnih misijah". Gre za sodelovanje okoli 40.000 kubanskih zdravnikov, tehnikov in svetovalcev z venezuelskimi oblastmi, za kar Caracas plačuje s 130.000 159-litrskimi sodi nafte na dan.

"Kuba in Venezuela bosta še naprej sodelovali," je Maduro ponovil še na zadnji dan obiska.