Novi medijski zakon, ki ga je sprejela madžarska vlada, je sprožil številne proteste tako doma kot v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Novi medijski zakon, ki ga je sprejela madžarska vlada, je sprožil številne proteste tako doma kot v tujini. Foto: MMC RTV SLO

Sporni madžarski medijski zakon, ki po mnenju kritikov omejuje medijsko svobodo, je vrgel senco na madžarsko predsedovanje Evropski uniji, ki ga je Budimpešta prevzela 1. januarja. Zakonu je odločno nasprotovala madžarska opozicija, nasprotoval mu je Bruselj, proti njemu pa je prejšnji mesec na ulicah madžarskih mest protestiralo tudi več tisoč protestnikov.

Parlament naj bi štiri spremembe k zakonu, ki pokrivajo področja, kot so uravnoteženo poročanje, kazni, pravila registracije medijev in svoboda govora, uradno sprejel prihodnji teden ali najpozneje v sredini marca, ker pa imata premier Viktor Orban in njegova stranka Fidesz v parlamentu dvetretjinsko večino, sprejetje sprememb predvidoma ne bo problematično.

"Štiri dopolnila ne zadoščajo"
Po mnenju kritikov zakona tudi spremembe zakona ne bodo zadostovale. "Štirje členi bodo spremenjeni v zakonu, ki vsebuje 226 členov," je povedal namestnik odgovornega urednika vodilnega madžarskega časnika Nepszabadsag, Gabor Horvath. "Veseli smo, da bo madžarski parlament spremenil štiri pomembne točke po dogovoru v Bruslju, ampak verjamemo, da ta dopolnila ne zadoščajo, saj se osnovna situacija ni spremenila," je še poudaril Horvath.

K dodatnim ukrepom je pozvala tudi predstavnica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Dunja Mijatović. "Če bo madžarska vlada spremenila zakon, potem mora biti zakonodaja na področju medijev dopolnjena tudi v luči varovanja načel Ovseja, kot sta medijski pluralizem in svoboden pretok informacij," je poudarila.

Sporno delovanje sveta za medije
Novi madžarski zakon je postavil okvire za delovanje radijskih in televizijskih postaj, pa tudi tiska in svetovnega spleta. V skladu z njim lahko novoustanovljeni svet za medije, v katerem je pet članov iz vladajoče stranke Fidesz, z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ni "politično uravnoteženo" ali žali človeško dostojanstvo. Novoustanovljeni svet ima pravico tudi do vpogleda v dokumente medijev, še preden bo kršitev ugotovljena. Poleg tega bodo morali novinarji razkriti svoje vire, ko bo šlo za vprašanja, povezana z nacionalno varnostjo.