Shod je potekal mirno, policiji ni bilo treba posredovati. Foto: Reuters
Shod je potekal mirno, policiji ni bilo treba posredovati. Foto: Reuters
'Dan ponosa' na Madžarskem
Veliko obritoglavcev je razkazovalo nacistične tetovaže. Foto: Reuters

Trg junakov so napolnili neonacistični obritoglavci, večina oblečena v črne usnjene jakne in visoke škornje, ki so se oblikovali v vojaško razporeditev, v središču trga pa postavili lesen križ z besedami "kri in predanost".

Namen je bil počastitev spomina na "dan časti", 11. februar leta 1945, ko so združene nemške in madžarske sile skušale prebiti sovjetski obroč okoli Budimpešte. Pobudnik zborovanja je bil vodja nekdanje skrajne desničarske skupine Kri in čast Janos Domokos, ki se je morala oktobra leta 2005 zaradi spodbujanja ideologij, ki jih madžarska ustava prepoveduje, razpustiti.


Shod sprožil proteste
Na drugem koncu trga je proti neonacistom protestiralo okoli 300 ljudi, ki so, ko so obritoglavci začeli peti madžarsko himno, roke sklenili na tilniku in na ta način tiho protestirali.

Neonacizem prisoten bolj, kot bi si želeli
Na Madžarskem je duh neonacizma še kako živ in predstavlja pereč problem. Skrajni desničarji so se dvignili v nemirih septembra leta 2006, ko so skupaj z nogometnimi huligani po priznanju premierja Gyurcsanyja, da je med predvolilno kampanjo lagal narodu, vdrli na sedež madžarske televizije. Kljub pomiritvi, ki je sledila čez nekaj tednov, so ekstremisti na grozo večine obdržali izrazito vlogo v madžarski družbi, izvedli so tudi nekaj napadov na sodelujoče na gejevskih paradah.

Garda za "obrambo" Madžarske
Najbolj zaskrbljujoče pa je, da so avgusta lani oblikovali Madžarsko gardo, uniformirano krilo skrajno desničarske stranke Jobbik, ki naj bi skrbela za "telesno, duševno in moralno obrambo Madžarske", nad čemer so globoko zaskrbljenost izrazile židovske organizacije in vladni predstavniki.

Kot v drugih delih sveta, skrajnim desničarjem v svoje vrste uspe zvabiti predvsem brezposelne, nizko izobražene ljudi in tiste, ki nasprotujejo priseljevanju tujcev v državo.

A. P.


Nacistična ideologija je tudi dobrih šest desetletij po holokavstu v Evropi še vedno razširjena. Foto: EPA
V madžarsko prestolnico so prišli neonacisti z vseh koncev Evrope. Foto: Reuters
Rdeče-bela zastava v rokah neonacistov ponazarja srednjeveško madžarsko zastavo, ki jo je med drugo svetovno vojno uporabljal fašistični režim na Madžarskem. Foto: Reuters
Študije kažejo, da se je izražanje antisemitizma po svetu leta 2006 v primerjavi z letom 2000 povečalo. Foto: Reuters
Obritoglavec s tetovažo 'zvestoba je moja čast'. Foto: Reuters
Protestniki so protestirali z rokami na tilniku in pripeto Davidovo zvezdo. Foto: Reuters