Po državi se širijo protivladne demonstracije. Foto: EPA
Po državi se širijo protivladne demonstracije. Foto: EPA

Večina žrtev je bila civilistov, najbolj nevarno mesto pa je prestolnica Bagdad, piše v poročilu Združenih narodov. Organizacija je zato dejala, da gre za "zelo žalosten rekord" in hkrati pozvala politike, naj ustavijo prelivanje krvi. Slišati je namreč vse več opozoril, da bi v Iraku znova lahko vzplamtela državljanska vojna.

Čeprav se je nasilje v Iraku od vrhunca konflikta v letih 2006 in 2007, ko je bilo včasih v enem samem mesecu ubitih več kot 1.000 ljudi, zmanjšalo, pa se število smrtnih žrtev napadov v državi zdaj znova povečuje. Maja je bilo tako ubitih 1.045 ljudi, skoraj 2.400 pa ranjenih, opozarjajo pri ZN-u. Za primerjavo, aprila je življenje izgubilo 712 ljudi.

Suniti nezadovoljni z vlado
Nasilje se stopnjuje od začetka leta, v precejšnji meri pa ga povezujejo z nezadovoljstvom sunitske manjšine s šiitsko vlado, ki naj bi marginalizirala in zatirala sunite. Ti so v času diktatorja Sadama Huseina vodili državo. Predstavnik ZN-a Martin Kobler je opozoril, da bi lahko "širše nasilje v vsakem trenutku eksplodiralo, če se ne bodo predstavniki oblasti takoj usedli za mizo in države spravili iz krize".

O eksplozijah poročajo tako iz sunitskih kot šiitskih predelov mest, nekateri pa menijo, da je porast nasilja povezan z državljansko vojno v sosednji Siriji.