Makedonija ne najde in ne najde poti iz politične krize. Foto: Reuters
Makedonija ne najde in ne najde poti iz politične krize. Foto: Reuters
Gruevski je bil primoran v vrnitev mandata za sestavo vlade. Foto: Reuters

Ivanov naj bi mandat za sestavo vlade podelil voditelju drugouvrščene stranke na decembrskih parlamentarnih volitvah, predsedniku makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu. To pričakuje tudi Zaev, ki je dejal, da bi bilo vse drugo kršitev ustave. "Prepričan sem, da bomo lahko oblikovali vlado," je povedal na novinarski konferenci. Po njegovem mnenju potrebuje Makedonija vlado, ki združuje državljane.

Nacionalna konservativna stranka VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega je zmagala na parlamentarnih volitvah 11. decembra. Takrat so dobili 51 poslancev v 120-članskem parlamentu. SDSM je dobil 49 mandatov, 20 poslancev so dobile albanske stranke, od tega DUI deset. Z DUI-jem je Gruevski tudi vodil koalicijskega pogajanja, vendar stranka v nedeljo po večurnih posvetovanjih ni sprejela odločitve o vstopu v vlado.

"Nismo imeli zadovoljivih argumentov za sprejem odločitve," je pojasnil predstavnik Demokratske unije za integracijo (DUI) Bujar Osmani. Dodal je, da bo vodstvo stranke nadaljevalo posvetovanja v prihodnjih dneh in da so odprte vse možnosti.

Kako premagati politično krizo?
Iz stranke VMRO-DPMNE so po propadlih pogovorih z DUI-jem sporočili, da bi bile predčasne volitve dobra rešitev, vse drugo bi po njihovi oceni pripeljalo do "nove krize in težav v že tako razdeljeni makedonski družbi".

"Oblikovanje vlade bi moralo biti usmerjeno v premagovanje politične krize, ne pa na njeno zaostrovanje, zato verjamemo, da so predčasne volitve edina pametna odločitev," so sporočili in predlagali, da se predčasne parlamentarne volitve organizira sočasno z lokalnimi, ki so predvidene za april. Katera koli druga rešitev bi vodila v nove konflikte in težave v razdeljeni družbi, so dodali.

DUI je imel več možnosti za odločitev; ali za sestavo koalicijske vlade z VMRO-DPMNE-jem ali SDSM-jem ter široke koalicije, da postane opozicijska stranka ali da podpre predčasne volitve.

Politične napetosti v Makedoniji je komentiral tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, slovenski evropski poslanec, Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). "V opcijah, ki jih danes omenjajo v Skopju, je najmanj simpatična, rekel bi tudi najmanj sprejemljiva za stabilnost in prihodnost Makedonije, ta, da bi ponavljali volitve," je dejal Vajgl.