Severnokorejski veleposlanik mora po kritikah malezijske vlade državo zapustiti v 48 urah. Foto: Reuters
Severnokorejski veleposlanik mora po kritikah malezijske vlade državo zapustiti v 48 urah. Foto: Reuters
Kim Džong Nam
Smrt Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, je sprožila vrsto dogodkov, ki so skrhali odnose med državama. Foto: EPA

Zunanje ministrstvo Malezije je zahtevalo opravičilo za veleposlanikove obtožbe, da Severna Koreja ne more zaupati malezijskemu vodenju preiskave, a ga ni dobilo, poroča BBC.

Kang Čol je po umoru polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una izrekel več kritičnih izjav do svoje države gostiteljice. Dejal je, da Pjongjang "ne more zaupati" malezijskemu vodenju preiskave, in obtožil Malezijo "povezovanja z zunanjimi silami".

Malezijski premier Nadžib Razak je komentarje označil za "politično neotesane". Zunanji minister Anifah Hadži Aman je dejal, da je Malezija od veleposlanika zahtevala opravičilo, vendar ga ni dobila, in dodal, da se bo "Malezija ostro odzvala na žaljivke ali poskuse omadeževanja ugleda".

Medtem je Malezija sicer izpustila severnokorejskega osumljenca Kim Džong Namovega umora Ri Džong Čola, a istočasno napovedala preklic vizumske liberalizacije za državljane Severne Koreje. Za ponovno uvedbo vizumov so se odločili zaradi varnosti, pojasnjuje podpredsednik malezijske vlade Zahid Hamidi.

Diplomatske vezi se krhajo
Ob strani dogajanja je Reuters poročal o severnokorejskih podjetjih, ki naj bi vodili mrežo z orožjem v Maleziji. Severnokorejski obveščevalni agenti naj bi prodajali orožje iz Malezije pod znamko Glocom, znotraj katere sta bili registrirani dve lažni malezijski podjetji s severnokorejskim vodstvom. Poročilo Združenih narodov navaja prodajo radijske opreme za bojevanje, Glocom naj bi po poročanju Reutersa na svoji spletni strani tudi oglaševal več kot 30 radijskih sistemov za vojaške organizacije, s čimer naj bi Malezija kršila sankcije ZN-ja proti Severni Koreji.

"Malezija kategorično zavrača takšna podtikanja," je malezijsko zunanje ministrstvo zanikalo vse obtožbe o kršitvah sankcij Združenih narodov proti Severni Koreji.