Vodja severnokorejske delegacije, nekdanji veleposlanik ZN-a, Ri Tong II. je med obiskom v Kuala Lumpurju med drugim zahteval izpustitev osumljenca. Foto: EPA
Vodja severnokorejske delegacije, nekdanji veleposlanik ZN-a, Ri Tong II. je med obiskom v Kuala Lumpurju med drugim zahteval izpustitev osumljenca. Foto: EPA

Osumljenec Ri Džong Čol je bil po umoru na malezijskem letališču v prestolnici Kuala Lumpur v policijskem priporu skoraj dva tedna. "Izpustili ga bomo. Je svoboden mož. Njegov preiskovalni zapor se je iztekel. Nimamo zanesljivih dokazov za obtožnico proti njemu," je povedal generalni tožilec Mohamed Apandi Ali.

Medtem je Malezija napovedala preklic vizumske liberalizacijo za državljane Severne Koreje. Od naslednjega tedna dalje bodo tako za vstop v Malezijo spet potrebovali vizume. Za ponovno uvedbo vizumov so se odločili zaradi varnosti, pojasnjuje podpredsednik malezijske vlade Zahid Hamidi.

Pretekli teden je Kuala Lumpur obiskala delegacija visokih predstavnikov iz Severne Koreje, ki naj bi prišli zaradi prevzema Namovega trupla, izpustitve osumljenca Čola in "razvoja prijateljskih odnosov med državama". Diplomatske vezi med državama sicer segajo v sedemdeseta leta, ko sta začeli medsebojno trgovati s palmovim oljem in jeklom. Severni Korejci so leta 2003 v Kuala Lumpurju tudi vzpostavili veleposlaništvo, poroča BBC.

S. Koreja: Vzrok smrti srčni zastoj
Ob robu dogajanja je Severna Koreja malezijsko vlado obtožila krivde za smrt svojega državljana, poroča The Telegraph. Pjongjang ni potrdil, da gre v primeru umrlega za Kim Džong Nama, potrdili so le, da gre za severnokorejskega državljana z diplomatskim potnim listom. Po poročanju Reutersa verjamejo, da obstajajo znaki, ki kažejo, da bi moški na letališču lahko umrl zaradi srčnega zastoja. Nekdanji veleposlanik ZN-ja Ri Tong II. je dejal, da bi Malezijci vzorce strupene snovi iz obdukcije morali poslati v analizo Organizaciji za prepoved kemičnega orožja.

Obtoženkama grozi smrtna kazen
Državno tožilstvo Malezije je za umor polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una obtožila indonezijsko in vietnamsko državljanko. Če bo sodišče ženski obsodilo, bosta po malezijskem kazenskem pravu obsojeni na smrtno kazen. Obtoženki naj bi verjeli, da sodelujeta v potegavščini resničnostnega šova, v kateri sta pokojnemu na obraz nanesli olje za dojenčke.

Kim Džong Nam naj bi umrl februarja med prevozom v bolnišnico, 20 minut po zastrupitvi z bojnim strupom VX. Posnetki nadzornih kamer so pokazali dve ženski, ki sta mu nekaj nanesli na obraz, medtem ko je na letališču v Kuala Lumpurju čakal na prijavo za polet proti Macau.