Na uradne izide volitev bo treba počakati še nekaj časa. Foto: Reuters
Na uradne izide volitev bo treba počakati še nekaj časa. Foto: Reuters

Malikijeva šiitska koalicija Pravna država naj bi osvojila večino sedežev. Kljub temu je malo verjetno, da bo ena stranka sama oblikovala vlado, zato analitiki pričakujejo večmesečna pogajanja o oblikovanju vladne koalicije. Prvi neuradni rezultati naj bi bili sicer znani čez nekaj dni, uradni pa konec marca.

Največji tekmec Malikija je Iljad Alavi, nekdanji premier in voditelj sekularne liste Irakija, ki je posebej močan v severnih in zahodnih provincah. Pravna država naj bi vodila v šiitskih regijah, Irakija pa na sunitskih območjih.

Iraške parlamentarne volitve:
- za 325 sedežev v parlamentu se je potegovalo okoli 6.200 kandiatov iz 86 različnih strank in frakcij,
- okoli 19 milijonov volilnih upravičencev v 28-milijonskem Iraku,
- samo v Bagdadu je za varnost skrbelo 200.000 članov varnostnega osebja.

Pred volitvami se je pojavljal strah, da se sunitski volivci ne bodo udeležili volitev zaradi vsesplošnega občutka odtujenosti od političnega procesa v državi. Navkljub povečanju nasilja pred in med volitvami, je bila volilna udeležba 62-odstotna, kar je sicer manj kot pred petimi leti, ko je svoje glasove oddalo kar 75 odstotkov volilnih udeležencev.

Volitve so številni označili za zgodovinske. "Današnje volitve so pokazale, da prihodnost Iraka pripada Iračanom," je volitve pozdravil predsednik ZDA Barack Obama.