Prebivalstvo New Orleansa si prizadeva normalno živeti naprej. Foto: Reuters
Prebivalstvo New Orleansa si prizadeva normalno živeti naprej. Foto: Reuters
New Orleans
Mesto je ogorčeno nad Bushevo administracijo, ki je vso pozornost usmerila v Irak, New Orleans pa preprosto spregledala. Foto: Reuters
Mardi Gras v New Orleansu
Francoski četrti je Katrina na srečo precej prizanesla. Foto: Reuters

Pred Katrino se je v slikovito mesto ob Mehiškem zalivu, ki je takrat štelo pol milijona prebivalstva, zgrnilo kake milijon občudovalcev pustnih parad.



Vrnitev turistov, vrnitev parad
Kljub vsemu pa se turisti vračajo na Mardi Gras, ki so se spet spomnili karnevalov pred Katrino. Lani je bilo tako v mestu za obiskovalce na voljo le 13.000 hotelskih sob, letos pa že 30.000, ki so bile skoraj povsem zasedene.

V tokratnih slikovitih paradah so sodelovale vse mogoče in nemogoče maškare, nočni klubi in ulice v zgodovinski francoski četrti so bili polni, v zraku je spet odmeval tipični neworleanski džez in tla so bila polna prazničnih korald.

Katrina več kot le boleč spomin
Kljub temu pa se nihče ni mogel otresti spomina na Katrino - po pravici povedano, tudi če bi se hoteli, bi na katastrofo več kot očitno opozarjale revščina, gradbena dela in popolnoma izbrisane ulice, ki jih je orkan dobesedno odplaknil v ocean.

"Lani smo pokazali državi, da smo živi in zdravi. Letos kažemo svetu, da smo se pripravljeni ponovno vrniti kot največje gostiteljsko mesto Amerike," je zatrdil Rex, kralj karnevala, s svojega paradnega vozila po tradicionalnem pozdravu župana Raya Nagina.

Katrina je avgusta 2005 terjala 1.300 življenj, poplavila 80 odstotkov zgodovinskega mesta ter osramotila mestne, zvezne in še zlasti državne oblasti, ki se niso dovolj učinkovito odzvale na katastrofo.

Kaja Sajovic