Thaci naj bi bil na čelu kosovske mafije več kot deset let. Foto: Reuters
Thaci naj bi bil na čelu kosovske mafije več kot deset let. Foto: Reuters
Dick Marty
Dick Marty je na tiskovni konferenci predstavil podrobnosti svojega poročila. Foto: Reuters
V Sloveniji trgovine z organi ni
Marty uradno predstavil svoje poročilo

Poročilo, ki je bilo že nekaj dni objavljeno na spletu, je posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty danes predstavil še na tiskovni konferenci. Marty je v svojem poročilu, ki je plod dve leti trajajoče preiskave in se sklicuje na obveščevalne informacije, zapisal, da je Thaci v zadnjem desetletju izvajal "nasilen nadzor" nad trgovino s heroinom, ljudje, ki so mu bili zelo blizu, pa so v Albanijo tihotapili ljudi, predvsem Srbe, ki naj bi jih ubili, njihove ledvice pa nato prodali na črnem trgu.

Thaci v trgovino vpleten že več kot deset let?
Kosovski premier naj bi bil v kriminalna dejanja vpleten že več kot desetletje, Marty pa opozarja, da je mednarodna skupnost Srbe kaznovala za nasilje nad Albanci na Kosovu, medtem ko si je pred dejanji, ki jih je zagrešil Thacijev OVK, zatiskala oči. Marty je pojasnil, da je želel s poročilom pokazati, "da so bili zagrešeni zločini, ki so do danes ostali nekaznovani".

Na vprašanje, ali ima dokaze za trditve v svojem poročilu, je Marty, nekdanji švicarski državni tožilec, dejal: "Če se jih išče, se jih na koncu tudi najde." Po njegovih besedah so bile sicer kršitve človekovih pravic in zločinsko ravnanje znani. "Priznavalo se jih je v zasebnih pogovorih, a iz političnih razlogov so se ljudje raje odločili za molk," je še dodal Marty.

Thaci odločno zavrnil vse obtožbe
Kosovski premier Hashim Thaci je na novinarski konferenci v Prištini zavrnil vse obtožbe na svoj račun. Martyjevo poročilo je označil kot "škandalozno, izmišljeno in lažnivo" ter ocenil, da je njegov namen razvrednotenje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in kosovske neodvisnosti. Napovedal je tudi, da bo razmislil o "vseh pravnih in političnih možnostih", s katerimi bi lahko odgovoril na poročilo nekdanjega švicarskega tožilca.

Thaci, ki se mu po nedeljskih volitvah na Kosovu obeta nov mandat, je zagotovil, da so vse kosovske ustanove pripravljene, da posredujejo vso dokumentacijo in argumentacijo, ki jo bodo zahtevali. Martyja je pozval, naj predloži dokaze o trditvah, ki jih omenja v poročilu, zavzel pa se je tudi za mednarodno in kosovsko preiskavo o Martyjevih trditvah.

"Svet ve, kdo je bil na Kosovu agresor in kdo so bile žrtve. Namere, da bi spremenili zgodovino, da bi izenačili agresorja in žrtev, bodo spodletele," jedejal kosovski premier.

Vukčević: 500 žrtev trgovine
Srbski tožilec Vladimir Vukčević, ki je v Srbiji vodil preiskavo o domnevnemu prekupčevanju s človeškimi organi v letu 1999, pa je danes v Beogradu dejal, da je bilo 500 ljudi žrtev prekupčevanja z organi. Po njegovih besedah, ima tožilstvo dokaze, da so 400 Srbom in 100 Nealbancem prisilno odstranili organe, ki so bili nato namenjeni za prekupčevanje.

Na obtožbe se je med obiskom v Moskvi odzval tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je dejal, da Thaci nima več politične prihodnosti. Srbski predsednik Boris Tadić se je pripravljen pogovarjati s Thacijem, vse dokler ne bodo obtožbe Sveta Evrope tudi dokazane.

Parlamentarna skupščina zahteva preiskavo trgovine
Odbor za pravne zadeve Parlamentarne skupščine Sveta Evrope je pozval k vrsti mednarodnih in notranjih preiskav o dokazih o izginotjih, trgovini z organi, korupciji ter dogovori med kriminalnimi skupinami in političnimi krogi na Kosovu. Odbor je misijo Evropske unije na Kosovu (Eulex) pozval, naj vztraja pri preiskavah zločinov, EU in druge države pa, naj misiji omogočijo potrebna sredstva in podporo.

Odbor je soglasno sprejel tudi osnutek resolucije, ki temelji na Martyjevem poročilu, kjer so zapisali, da obstajajo "številni konkretni in nenasprotujoči si znaki", ki dokazujejo, da naj bi v obdobju neposredno po koncu oboroženih spopadov na Kosovu nekaterim zapornikom na kliniki na albanskem ozemlju odvzeli organe, ki so jih za namene transplantacije prepeljali v tujino.

Po mnenju članov odbora so bile mednarodne organizacije na Kosovu naklonjene pragmatičnemu političnemu pristopu in so imele pred očmi potrebo po promociji kratkoročne stabilnosti za vsako ceno, s tem pa so žrtvovale nekatera pomembna načela pravičnosti.

V Sloveniji trgovine z organi ni
Marty uradno predstavil svoje poročilo