Zmagovalec nedeljskih volitev na Kosovu bo v četrtek na zasedanju Sveta Evrope obtožen, da je mafijski vodja. Foto: EPA
Zmagovalec nedeljskih volitev na Kosovu bo v četrtek na zasedanju Sveta Evrope obtožen, da je mafijski vodja. Foto: EPA
Hashim Thaci in Catherine Ashton
Hashim Thaci je kot premier Kosova pogost gost Evropske unije in preostalih evropskih organizacij, ki priznavajo neodvisnost Kosova. Foto: EPA

Britanski dnevnik Guardian se je dokopal do zaupnega poročila Sveta Evrope, ki se je dve leti ukvarjal s preiskavo obtožb na račun Thacija, nekdanjega vojaškega poveljnika UCK-ja, ki se je na Kosovu boril proti režimu Slobodana Miloševića. Po Natovem napadu na Srbijo je Thaci postal eden vodilnih politikov in predsednik vlade države, ki je neodvisnost razglasila 17. februarja 2008.

V poročilu, ki temelji na obveščevalnih podatkih FBI-ja in drugih svetovnih obveščevalnih agencij, je Hashim Thaci predstavljen kot vodja mafijske mreže, ki že vse od leta 1999 obvladuje balkansko trgovino s heroinom, orožjem in tudi človeškimi organi.

Kosovska vlada: Obrekljivo poročilo
Na obtožbe se je že odzvala kosovska vlada Hashima Thacija: "Vlada in premier bosta naredila vse potrebne korake in dejanja, da ovrže obrekovanja Dicka Martyja, tako s pravnimi kot političnimi sredstvi."

Po vojni ubijali ujetnike in prodajali organe
Thacijev notranji krog je obtožen, da je po koncu kosovske vojne na skrivaj pretihotapil srbske ujetnike v Albanijo, kjer so jih ubili in jim odvzeli ledvice, ki so jih prodali na črnem trgu človeških organov. Vodja preiskave Dick Marty bo izsledke preiskave 47 članicam Sveta Evrope predstavil na zasedanju v Parizu.

Thaci naj bi kot vodja skupine iz Drenice prevzel vodilno vlogo v odporu proti Srbiji, hkrati pa prevzel nadzor nad nezakonitimi dejavnostmi UCK-ja v Albaniji, s čimer so financirali vojaški odpor. Thaci in še četverica njegovih najtesnejših sodelavcev je poimensko obtoženih "umorov, ugrabitev, mučenj in zasliševanj".

Skupina iz Drenice nadzoruje Kosovo
"V zaupnih poročilih agencije, ki se borijo proti trgovini z mamili, v več kot petih evropskih državah navajajo Hashima Thacija in druge člane skupine Drenica kot vodje, ki z nasiljem nadzirajo trgovino s heroinom in preostalimi mamili. Thaci in člani skupine Drenica so v obveščevalnih poročilih neprenehoma imenovani kot "ključni igralci" mafiji podobne strukture organiziranega kriminala na Kosovu," je zapisal v poročilo Marty.

Svet Evrope je pred dvema letoma sprožil preiskavo, potem ko je nekdanja generalna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte zatrdila, da so ji preprečili preiskavo dejanj visokih častnikov UCK-ja med vojno na Kosovu. Marty je v poročilu kritičen do zahodnih vlad, ki s popustljivostjo dopuščajo prepletanje mafije z oblastmi na Kosovu. "Znamenja prepletenosti med kriminalnim razredeom in visokimi političnimi uradniki so preštevilna ter preresna, da bi jih lahko prezrli," končuje vodja preiskave.