Thaci je v poročilu, ki je kritično tudi do haaškega sodišča, omenjen kar 27-krat. Foto: EPA
Thaci je v poročilu, ki je kritično tudi do haaškega sodišča, omenjen kar 27-krat. Foto: EPA
Thaci zanika obtožbe o mafijskih poslih

Svet Evrope (SE) v poročilu, ki bo uradno predstavljeno v četrtek, dozdajšnjega in verjetno prihodnjega kosovskega premierja ter nekdanjega političnega voditelja Osvobodilne vojske Kosova (OVK) omenja kar 27-krat. Navaja, da je vodja kosovske mafije, ki naj bi med drugim tihotapila orožje, mamila in človeške organe srbskih civilistov, ki so jih ubili pripadniki OVK-ja. Poročilo, ki ga je pripravil posebni poročevalec SE-ja Dick Marty, je plod dve leti trajajoče preiskave in se sklicuje na vire v ameriškem Zveznem preiskovalnem uradu (FBI) ter druge obveščevalne vire.

"Laži, ki naj bi škodile Kosovu"
Podpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuci je v odzivu na poročilo dejal, da je SE "take laži slišal že od (nekdanjega jugoslovanskega predsednika) Slobodana Miloševića". Martyja je označil za "malega Miloševića", ki želi "miloševićevsko politiko uveljaviti v demokratičnem svetu". Kosovski notranji minister Bajram Rexhepi je obtožbe označil za "nesmiselne in neresnične". Martyja je obtožil, da je njegov namen škodovati Kosovu. Kosovska vlada je opozorila tudi na pravne in politične ukrepe proti "obrekovanju".

Predstavnik vlade Memli Krasniqi je dejal, da so obtožbe o prodaji človeških organov na črnem trgu večkrat preiskovali krajevni in mednarodni preiskovalci, a naj bi vedno ugotovili, da za to ni pravne podlage. "Jasno nam je, da želi nekdo osramotiti premierja Hashima Thacija po prepričljivi zmagi na nedeljskih parlamentarnih volitvah," je dodal Krasniqi.

Thaci je v intervjuju leta 2009 dejal, da obstaja možnost, da so posamezniki zlorabili uniformo OVK-ja, a - če se je to zgodilo - so bili to osamljeni primeri.

Poročilo smrtni udarec politični karieri Thacija?
Kosovski politični analitiki se bojijo, da bo poročilo vplivalo ne le na priljubljenost Thacija, temveč tudi na prihodnje pogovore med Beogradom in Prištino, pri čemer bi lahko oslabilo položaj Kosova.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je med obiskom v Moskvi podvomil o politični prihodnosti kosovskega premierja zaradi poročila SE-ja.

Thaci zanika obtožbe o mafijskih poslih