Par so našli na klopi v parku dve uri po tem, ko sta končala obedovati v restavraciji na sliki. Foto: Reuters
Par so našli na klopi v parku dve uri po tem, ko sta končala obedovati v restavraciji na sliki. Foto: Reuters
Pokopališče
Forenzična preiskava poteka tudi na pokopališču, kjer sta pokopana Skripalova žena in sin. Foto: Reuters

Par so našli na klopi v parku dve uri po tem, ko sta končala obedovati, tako oče kot hči pa sta v kritičnem stanju. Nihče drug, ki je bil takrat v restavraciji, naj ne bi bil v nevarnosti, poroča BBC. Prav tako ni nobenih znakov, da bi bil kateri od takratnih gostov restavracije kakor koli povezan z živčnim strupom.

Čeprav britanske zdravstvene službe zagotavljajo, da je ogroženost majhna, so okoli 500 ljudem, ki so prejšnjo nedeljo po 13.30 obiskali pub Mill ali restavracijo Zizzi, svetovali, naj preventivno operejo svoja oblačila in druge predmete. Predmete, ki jih ni mogoče oprati ali temeljito obrisati, pa morajo do preklica nepredušno zapreti v plastične vrečke.

Policija preiskuje tudi klop, na kateri so našli Skripala in hčer, Skripalov dom, lokal, ki sta ga Skripalova obiskovala, in pokopališče, kjer sta pokopana Skripalova žena in sin. Oba sta umrla v zadnjih dveh letih, žena zaradi raka kmalu po prihodu v Veliko Britanijo, sin pa med nedavnim obiskom v Rusiji. Po mnenju družine so bile okoliščine smrti sumljive.

V preiskavi sodeluje več kot 250 policistov iz protiteroristične enote. Zbrali so 200 dokazov in govorili z več kot 240 pričami. Britanska notranja ministrica Amber Rudd je pohvalila profesionalnost policije in dejala, da vlaga vlada "ogromna sredstva", da identificira odgovorne za poskus umora.

Strokovnjaki so že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a te informacije javnosti za zdaj ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah BBC-ja naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Policiji pomaga vojska
V zelo slabem stanju je tudi policist Nick Bailey, ki je skušal pomagati paru, a se že lahko pogovarja. Policiji že tretji dan pomagajo tudi vojaki. V Salisburyju jih je okoli 180, odstraniti pa morajo vozila in objekte, ki so bili morda kontaminirani. Gre za pripadnike vojske, ki so posebej izurjeni za kemično vojskovanje in dekontaminacijo.

66-letni Skripal je bil na vojaškem sodišču v Rusiji leta 2006 obsojen zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo, leta 2010 pa je v tej državi našel zatočišče. Moskva je vpletenost v zadnje dogodke zanikala.