Sergej Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Foto: Reuters
Sergej Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Foto: Reuters
Policija je območje nakupovalnega središča v Salisburyju zaprla. Foto: Reuters
Preventivno ostaja zaprta tudi bližnja italijanska restavracija Zizzi. Foto: Reuters
Primer je mnoge spomnil na zastrupitev Aleksandra Litvinenka. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da je Moskva pripravljena sodelovati v preiskavi. "Obveščeni smo o tem tragičnem dogodku, vendar nimamo informacij, kako bi se to lahko zgodilo, s čim se je ukvarjal," je dejal Peskov. Moskva zanika kakršno koli vpletenost v incident.

Britanska policija poskuša ugotoviti, kateri snovi sta bila izpostavljena 66-letni Skripal in njegova 33-letna hčerka Julija Skripalova, ki so ju v nedeljo našli nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju. Oba sta v kritičnem stanju. Policija je po incidentu preventivno zaprla bližnjo italijansko restavracijo. Po poročanju BBC-ja sta zaradi "blagih simptomov" zdravniško pomoč poiskala tudi dva policista, ki preiskujeta primer, v bolnišnici pa je še en pripadnik zdravniških služb.

Preiskavo je od wiltshirske policije prevzela protiteroristična enota policije, poroča BBC. V izjavo za javnost je enota sporočila, da incident ni bil razglašen za terorističnega in da ni nevarnosti za širšo javnost. Policija še sporoča, da je omenjena enota prevzela vodenje preiskave, ker ima potrebna specialistična znanja.

Skripalovi sorodniki so dejali, da je nekdanji vohun verjel, da ga bodo preganjale ruske posebne enote. V zadnjih dveh letih so umrli njegova žena (zaradi raka kmalu po prihodu v Veliko Britanijo), starejši brat in sin (med nedavnim obiskom v Rusiji). Po mnenju družine so bile v nekaterih primerih okoliščine sumljive.

Johnson: Noben odvzem življenja ne bo nekaznovan
Na dogodek se je odzval tudi britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je dejal, da bo Velika Britanija ustrezno in odločno odgovorila, če bo ugotovila, da je za domnevno zastrupitev kriva kakšna država, pri čemer je dodal, da ne želi prejudicirati izsledkov preiskave. "Vladam po svetu sporočam, da noben poskus odvzema nedolžnega življenja na britanskih tleh ne bo ostal nekaznovan," je v parlamentu opozoril Johnson, ki je dodal, da primer spominja na smrt nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.

"Ne vemo točno, kaj se je zgodilo v Salisburyju, a če je tako slabo, kot kaže, gre za še eden v nizu zločinov, ki jih lahko pripišemo Rusiji," je dejal Johnson. "Bojim se, da je jasno, da je Rusija v številnih pogledih škodljiva in moteča sila, Velika Britanija pa je vodilna država na svetu v poskusih zoperstavljanja tem dejavnostim." Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakarova je Johnsonove izjave označila za "divje".

Tudi britanski mediji incident primerjajo z Litvinenkovo zastrupitvijo z radioaktivnim polonijem 210 leta 2006 v Londonu. Litvinenko je strup zaužil s čajem, ki ga je spil v hotelu Millennium. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Putin, to pa Moskva zanika.

Policija ne izključuje ničesar
"Jasno, gre za zelo nenavaden primer, ključno pa je, da čim hitreje ugotovimo, kaj je povzročilo nezavest obeh," je povedal komisar londonske metropolitanske policije Mark Rowley za BBC. "Počnemo vse, kar se pričakuje od nas - pogovarjamo se s pričami, na prizorišču zbiramo forenzične vzorce, delamo toksikološke teste. To nam bo pomagalo priti do odgovora," je še dodal.

Na vprašanje o vrsti sumljivih smrti Rusov v Veliki Britaniji pa: "So smrti, ki pritegnejo pozornost. Mislim, da se je treba zavedati, da ruski izgnanci niso nesmrtni, tudi oni umirajo, javnost pa je nagnjena k teorijam zarote. Hkrati pa se moramo zavedati, da obstajajo tudi državne grožnje, kar je dokazal Litvinenkov primer."

Obsojen zaradi vohunjenja
66-letni upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora.

Bil je častnik ruske vojaške obveščevalne službe, obsojen pa je bil izdaje, ker je od 90. let britanski obveščevalni službi MI6 za plačilo posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin.

Leta 2010 ga je Moskva s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki so delovali v ZDA. Skripal se je zatekel v Veliko Britanijo.

Ruski disident in zgodovinar Jurij Felštinskij, ki je sodeloval z Litvinenkom, meni, da ima incident s Skripalom "vse znake Putinovega umora", poroča nemška tiskovna agencija DPA. Putin je morda želel poslati ostro opozorilo svojim političnim nasprotnikom, meni.

Igor Sutjagin, ki je po izmenjavi vohunov leta 2010 tako kot Skripal odšel v Veliko Britanijo, pa ne vidi razloga, zakaj bi bil Skripal tarča napada. "Priznal je, bil pomiloščen in del kazni prestal," je dejal glede njegove obsodbe v Rusiji.

Rusko veleposlaništvo oštelo medije
Medtem se je na poročanja britanskih medijev o Skripalu odzvalo rusko veleposlaništvu v Londonu. Kot so sporočili, so "izjemno zaskrbljeni" zaradi tona medijskega poročanja, ki naj bi popeljalo protirusko kampanjo na novo raven.

Primer so komentirali tudi v uradu britanske premierke Therese May in sporočili, da so o poteku preiskave obveščeni. Na vprašanje novinarjev, kako bi Mayeva opisala britanski odnos z Rusijo, pa: "Premierka je bila jasna glede svojih stališč do Rusije."
Naj spomnimo: Mayeva je novembra lani ostro napadla Rusijo in jo obtožila vmešavanja v volitve in širjenja "lažnih novic". "Za Rusijo imam zelo preprosto sporočilo. Vemo, kaj počnete. In ne bo vam uspelo. Ker podcenjujete trdnost naših demokracij, neusahljiv čar svobodnih in odprtih družb ter predanost zahodnih držav povezavam, ki nas združujejo," je bila ostra.

Nekdanji ruski vohun in hčerka v kritičnem stanju
Nekdanji ruski vohun in hčerka v kritičnem stanju