Nigerijska vojska je v zadnjih mesecih dosegla nekaj uspehov proti skrajni islamski skupini, ki pa je še vedno sposobna napadov na odročne vasi. Foto: EPA
Nigerijska vojska je v zadnjih mesecih dosegla nekaj uspehov proti skrajni islamski skupini, ki pa je še vedno sposobna napadov na odročne vasi. Foto: EPA
Abubakar Shekau
Na videposnetkih naj bi se pojavljali tudi dvojniki Shekauja. Foto: YouTube

Napad na vas Kukuva v zvezni državi Yobe se je zgodil že prejšnji četrtek, a so podrobnosti pokola svet dosegle šele ta teden. Po pripovedovanju preživelih so se napadalci v vas pripeljali na motornih kolesih in začeli brezglavo streljati naokoli na prebivalce.

Točno število žrtev ni znano, nekateri poročajo o več kot 60 mrtvih, medtem ko drugi navajajo celo število 150. Mnogi so pred napadalci zbežali, a so se nekateri med njimi utopili v reki, ki je narasla zaradi dežja. Poleg tega so napadalci namerno ubili ribiča, ki je poskušal rešiti utapljajoče se vaščane.

Isto vas je Boko Haram napadel že konec julija in ubil deset ljudi, potem ko so pripadniki krajevne vaške straže ubili nekaj skrajnežev. Jug države Yobe je bil v zadnjih letih priča številnim grozljivim napadom Boko Harama. Februarja lani je bilo v napadu na internat v Buni Yadiju ubitih 59 najstnikov, še prej pa na istem območju leta 2013 nekaj deset študentov na fakulteti za kmetijstvo.

Nigerija in sosednje države so v začetku leta sprožile obsežno vojaško ofenzivo proti skrajnežem, ki je močno oslabila Boko Haram, a deli na severozahodu najbolj poseljene afriške države še vedno ostajajo nevarni. Odkar je novi predsednik Muhamadu Buhari maja prevzel oblast, je bilo ubitih med 600 in 1000 ljudi.

Vodja skrajnežev na posnetku
Po poročanjih, da je vodja Boko Harama Abubakar Shekau mrtev, se je na spletu pojavil zvočni posnetek, v katerem zatrjuje, da je še vedno živ in še vedno na čelu skupine, ki s svojo kampanjo nasilja od leta 2009 ustrahuje Nigerijce in tudi prebivalce sosednjih držav.

V zadnjih letih so se že večkrat pojavile navedbe, da je bil Shekau ubit, a se je nato vedno znova pojavil na videoposnetkih, za katere se je sicer ugibalo, da se na njih pojavlja njegov dvojnik.

Prejšnji teden je čadski predsednik Idriss Deby zatrdil, da je bil Shekau ranjen in ga je na mestu vodje Boko Harama zamenjal Mahamud Daoud, ki naj bi bil naklonjen pogovorom z nigerijskimi oblastmi.

Zadnjič se je Shekau ali njegov dvojnik na videoposnetku pojavil februarja, ko je zagrozil z napadi med predsedniškimi volitvami. Od takrat je skupina objavila še najmanj pet posnetkov, na katerih pa Shekauja ni bilo videti.