Ashtonova je iz Gaze namenjena v Moskvo, kjer bodo v petek potekali pogovori o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: EPA
Ashtonova je iz Gaze namenjena v Moskvo, kjer bodo v petek potekali pogovori o bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Foto: EPA
Ashtonova v Gazi

Gre za prvi raketni napad iz Gaze na Izrael po lanski vojni na območju, ki je pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas. V napadu je bil ubit tajski delavec v mestu Netiv Hasara. Odgovornost je prevzela do zdaj neznana skupina Ansar Al Suna, ki naj bi bila idejno povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

Podpredsednik izraelske vlade Silvan Šalom je napad označil kot prekoračitev rdeče črte, kar je po njegovih besedah nesprejemljivo za Izrael, zato je napovedal oster odziv.

Napad se je zgodil le uro pred obiskom visoke zunanje predstavnice Evropske unije Catherine Ashton v Gazi. Tja je pripotovala iz Izraela, kjer se je srečala s predstavniki izraelskih oblasti, najprej pa je obiskala šolo za deklice, ki jo v begunskem taborišču Džabalja vodijo Združeni narodi.

Ashtonova se je z obiskom Gaze želela na svoje oči prepričala o vplivu, ki ga ima evropska pomoč na terenu. Srečala naj bi se tudi s predstavniki Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA).

Evropska zunanja ministrica je obsodila raketni napad na Izrael in pozvala k mirnim rešitvam problemov. Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je dejal, da je teror nad civilisti popolnoma nesprejemljiv in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Odkar je leta 2007 oblast v Gazi prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, so podobni visoki obiski zelo redki. Ashtonova je že pred obiskom napovedala, da se s predstavniki Hamasa ne bo srečala, srečala pa se bo s palestinskim premierjem Salamom Fajadom.

Nov zagon pogajanjem?
Obisk Ashtonove v Gazi sovpada z novim poskusom ZDA in Evropske unije, da bi oživile propadla pogajanja med izraelsko in paletinsko stranjo. Popoldne se bodo v Moskvi sešli tudi predstavniki mednarodnega kvarteta za Bližnji vzhod, ki se jim bo pridružila tudi Ashtonova.

Visoka zunanja predstavnica Unije tako z obiskom Gaze, ki si še vedno ni opomogla od lanske 22-dnevne izraelske ofenzive, končuje turnejo po Bližnjem vzhodu, v okviru katere je obiskala Egipt, Sirijo, Libanon, Jordanijo, Izrael in Zahodni breg.

Ashtonova v Gazi