Libija je tudi pet let po padcu režima Muamerja Gadafija brez osrednjih oblasti, ki bi nadzirale celotno ozemlje države. Foto: Reuters
Libija je tudi pet let po padcu režima Muamerja Gadafija brez osrednjih oblasti, ki bi nadzirale celotno ozemlje države. Foto: Reuters

"Trenutno izvajamo nevarne obveščevalne operacije. Trije naši vojaki, ki so sodelovali v teh operacijah, so umrli v helikopterski nesreči," je dejal Hollande. Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je v izjavi za javnost obžaloval smrt treh vojakov, a ni pojasnil, kako in kje so umrli.

Gre za prve potrjene smrti med vojaki zahodnih držav, potem ko se je letos razkrilo, da na ozemlju Libije delujejo pripadniki posebnih enot. Francoske posebne enote skupaj z ameriškimi in britanskimi sodelujejo s silami libijskega poveljnika Kalifa Haftarja, ki se v Bengaziju na vzhodu te severnoafriške države zadnji dve leti bojuje proti islamskim borcem. Francoska letala izvajajo obveščevalne patrulje od decembra lani.

Libijski vojaški predstavniki niso komentirali poročil o smrti francoskih vojakov v nedeljski helikopterski nesreči, ki se je pripetila v okolici Bengazija. Po nesreči je sicer libijska stran sporočila, da so v nesreči umrli štirje ljudje, ki naj bi bili vsi libijski državljani.

Nedavno ustanovljene Obrambne brigade Bengazija, ki združujejo islamske in druge borce, so prek spletnih družbenih omrežij sporočile, da so odgovorne za sestrelitev helikopterja. Kot so pojasnili, je helikopter pripadal enotam poveljnika Haftarja, v sestrelitvi pa sta bila po njihovih besedah ubita dva tujca in dva Libijca.

V omenjenih brigadah so tudi borci, ki so jih pred letom dni iz Bengazija pregnale Haftarjeve sile, a so prejšnji teden sprožile ofenzivo, da bi znova pridobile izgubljeno ozemlje.