Prve novica o napadu so bile zavajajoče, saj so prikrile, da so bile prave tarče napada ameriški vojaški inštruktorji. Foto: EPA
Prve novica o napadu so bile zavajajoče, saj so prikrile, da so bile prave tarče napada ameriški vojaški inštruktorji. Foto: EPA
Spodnji Dir
Okrožje Spodnji Dir leži poleg doline Svat, kjer so lani potekali srditi boji med talibani in pakistansko vojsko. Foto: EPA

Na odprtje obnovljene šole v mestu Maidan, v severozahodni obmejni pokrajini, je bila zbrana celotna šola, tam so bili tudi pakistanski vojaki iz vrst obmejne straže, poleg njih pa tudi njihovi ameriški inštruktorji. "Bili so naši inštruktorji, bili so pridruženi Obmejni straži. Med mrtvimi so trije vojaki ZDA, en pakistanski vojak in tri deklice iz šole," je razkril resnico general major Athar Abbbas, ki je govoril v imenu pakistankse vojske. Po prvih podatkih in infomracijah naj bi v napadu umrli štirje tuji humanitarni delavci.

Bombni napad se je dogodil v okrožju Spodnji Dir, ki je del avtonomne pokrajine, ki meji na Afganistan. Bomba naj bi bila sprožena z daljinskim upravljalcem, kar je priljubljena metoda talibanov, ki so z izjavo na spletu že prevzeli odgovornost za napad.

Policija prikrila ameriške žrtve
"Tujci so potovali skupaj še z nekaterimi pakistanskimi novinarji. Po eksplozija se je streha šole sesedla, kjer so ostali ujeti odrasli in otroci," je agenciji Reuters povedal predstavnik tamkajšnje policije Naikulah Kan, ki je zagotavljal, da so bili tujci humanitarni delavci in ne ameriški vojaki. "Ranjenci še vedno prihajajo," je glavni zdravnik Vakil Mohamad opisal stanje v bolnišnici v Diru po napadu. Poleg sedmih mrtvih je bilo v napadu ranjenih najmanj še 75 ljudi, večinoma šolarjev.

31 mrtvih v ameriških nočnih napadih
Medtem so ameriške sile v noči na torek izvedle najobsežnejše napade z brezpilotnimi letali v Pakistanu. Rekordno število izstreljenih raket z "brenčal" (ang. drone) je zahtevalo kar 31 življenj, po zatrjevanju ZDA je šlo za talibanske borce, medtem ko Pakistanci pravijo, da je med njimi večina civilistov.

Pakistanske ofenzive so se izjalovile
Talibanski uporniki v obmejnih pokrajinah redno napadajo tržnice, šole, vojaške in policijske postojanke v prizadevanjih, da omajajo proameriške oblasti, ki so v preteklih mesecih sicer sprožile več obsežnih ofenziv proti talibanom, a so se izkazale za bolj ali manj neuspešne.

ZDA so si pod predsednikom Barackom Obamo zadale cilj, da stabilizirajo Pakistan, dolgoletnega ameriškega zaveznika. Vlada predsednika Asifa Ali Zardarija ne uživa velike podpore na avtonomnih plemenskih območjih, ki se že tradicionalno upirajo oblastem v Islamabadu. Od ameriške invazije na Afganistan leta 2001 so talibani razširili svoje bojno delovanje tudi na pakistansko stran meje, kjer posebej v zadnjih treh letih uživajo veliko podporo.