Medvedjev se je Putinu umaknil s predsedniškega položaja in v zameno prevzel vodenje ruske vlade. Foto: EPA
Medvedjev se je Putinu umaknil s predsedniškega položaja in v zameno prevzel vodenje ruske vlade. Foto: EPA

Medvedjev je bil za vodjo Enotne Rusije izbran ob navzočnosti približno 3.000 delegatov in gostov na kongresu, ki je potekal v dvorani Manež nedaleč od Kremlja. Vodenje stranke je prevzel od predsednika države Putina.

Kandidaturo Medvedjeva je uradno napovedal Putin, ki je stranko označil za svojega glavnega zaveznika. "Enotna Rusija je moj glavni zaveznik in partner," je dejal Putin, s čimer je utišal ugibanja o morebitni razpustitvi stranke zaradi slabšega izida na decembrskih parlamentarnih volitvah.

Putin je Enotno Rusijo vodil od leta 2007, čeprav ni nikoli postal njen član. Za umik iz stranke se odločil aprila, ko je izjavil, da ni primerno, da predsednik države vodi stranko.

Medvedjev je po drugi strani ta teden uradno postal član Enotne Rusije in napovedal reforme stranke. Na kongresu je dejal, da stranka potrebuje revolucionarne spremembe, da bi jo ljudje bolje razumeli, ne pa da imajo občutek, da jim je vsiljena od zgoraj.

Enotna Rusija od leta 2003 obvladuje ruski parlament, leta 2004 pa je podprla Vladimirja Putina za njegov drugi predsedniški mandat in dejansko postala glasovalni stroj v rokah Kremlja.

Na lanskih parlamentarnih volitvah je prejela le 49,3 odstotka glasov, a ji je zaradi volilne zakonodaje kljub temu pripadla več kot polovica sedežev v parlamentu.