Medvedjev je po vrnitvi Putina v Kremelj prevzel vodenje vlade. Foto: EPA
Medvedjev je po vrnitvi Putina v Kremelj prevzel vodenje vlade. Foto: EPA

Po mnenju ruskega premierja je nadaljevanje zaporne kazni neproduktivno in sam je prepričan, da so v zaporu preživele dovolj časa.

"Po mojem mnenju bi pogojna obsodba zadostovala, upoštevajoč čas, ki so ga že preživele v priporu," je na srečanju s člani Enotne Rusije poudaril Medvedjev.

Vseeno je kritiziral mlade glasbenice, kot sam pravi, mu je postalo slabo ob tem, kar so storile, kako so bile videti in ob histeriji, ki je sledila po njihovem nastopu ter aretaciji.

Tri članice skupine so bile avgusta obsojene na dve leti zapora zaradi provokativnega nastopa v katedrali Kristusa Odrešenika, kjer so februarja izvedle "pankmolitev", v kateri so kritizirale Vladimirja Putina, ki je bil sredi kampanje za predsedniške volitve, in Pravoslavno cerkev, ki ga nekritično podpira.

Medvedjev je poudaril, da je to njegovo osebno mnenje in nikakor noče vplivati na primer. "Neprijetno mi je o tem govoriti. A to je moje osebno stališče," je dejal.

Uporniškim glasbenicam je najprej grozilo sedem let zapora, a je Putin med sojenjem dejal, da jim ne bi smeli soditi prestrogo, čeprav sam ne vidi ničesar dobrega v njihovem dejanju, nato so tožilci zahtevali tri leta zapora.

Na koncu so vsaki glasbenici prisodili dve leti zapora. Po besedah sodnice je trojica kriva huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo, in razžalitve vernikov.