Medvedjev je v zadnjem času sprejel nekaj odmevnih odločitev, s katerimi se je 'osamosvojil' od svojega predhodnika, premiera Vladimirja Putina, v katerega senci je bil dalj časa. O vnovični predsedniški kandidaturi se še ni izjasnil niti Putin. Foto: Reuters
Medvedjev je v zadnjem času sprejel nekaj odmevnih odločitev, s katerimi se je 'osamosvojil' od svojega predhodnika, premiera Vladimirja Putina, v katerega senci je bil dalj časa. O vnovični predsedniški kandidaturi se še ni izjasnil niti Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Kdo se bo čez dve leti vselil v Kremelj? Foto: EPA
Medvedjev nagovoril Ruse

Ruski predsednik je tretjič, odkar je maja leta 2008 zasedel predsedniški položaj, v obeh domovih ruskega parlamenta nagovoril ljudi. Govor so prenašale vse glavne televizijske in radijske oddaje.

"Modernizacija je le instrument"
V govoru se je dotaknil več tem. Glede gospodarskega stanja je dejal, da mu je uspelo v treh letih vodenja "potrditi status Rusije kot moderne svetovne sile, ki napredek gradi na modernizaciji". "Proces modernizacije se bo nadaljeval tudi v prihodnje," je zatrdil Medvedjev in pojasnil, da je to tudi prioriteta njegove administracije. "Toda modernizacija ni cilj sam po sebi, je le instrument za doseganje boljše prihodnosti," je poudaril in dodal: "Ko bomo pogledali nazaj, nam ne bo smelo biti nerodno, kakšno državo smo zapustili svojim otrokom in vnukom."

Gospodarstvo znova v porastu
Presodil je še, da so se protikrizni ukrepi vlade prijeli in da se je Rusija že izvila iz krize. "Uspelo nam je stabilizirati gospodarstvo," je dejal in napovedal, da bo Rusija prihodnje leto dosegla štiriodstotno gospodarsko rast. Da se je Rusija že pobrala iz krize, kažejo tudi podatki o brezposelnosti, je še nadaljeval predsednik. Danes je v Rusiji pet milijonov brezposelnih, na vrhuncu krize pa jih je bilo za dva milijona več, "kar je pomemben dosežek", je dejal.

Obljubil pa je tudi nadaljevanje boja proti inflaciji, ki je bila v letu 2010 okoli devetodstotna. Kot je napovedal, bodo stopnjo inflacije v naslednjih treh letih zmanjšali pod pet odstotkov. "Nikakor pa ne bomo dopustili porasta inflacije," je še obljubil ruski predsednik.

Skrb za otroke in najstnike
Veliko pozornosti je namenil tudi demografskim podatkom. Posvaril je, da so se začele kazati posledice demografske krize iz 90. let, ko je bila stopnja rodnosti zelo nizka, zato je treba zdaj spodbuditi družine z več otroki. "To je resna grožnja, izziv za celotni narod. Sodeč po trditvah strokovnjakov, je najboljši način za to težavo porast družin, ki imajo tri otroke ali več."

Veliko je govoril tudi o zagotavljanju skrbi in blaginje otrok, njihovem varovanju pred kriminalom in nuji po dejavnem življenju. "26 milijonov otrok in najstnikov, ki živijo v naši državi, bi se moralo razvijati, zdravo odraščati, biti srečni in postati spodobni državljani te države. To je naša prednostna naloga," je poudaril.

Zunanje politike se je le bežno dotaknil, in sicer z besedami, da bi neuspeh glede dogovora z Zahodom o obrambni politiki v naslednjem desetletjem lahko pripeljal do nove oboroževalne tekme.

Dva v boju za eno mesto
Medvedjev pa niti z besedo ni omenil stvari, ki je mnoge morda najbolj zanimala - tega, ali se bo na predsedniških volitvah leta 2012 potegoval za nov mandat ali bo stolček znova prepustil Vladimirju Putinu, ki je bil tudi med poslušalci nagovora.

Medvedjev nagovoril Ruse