Pokol na zabavi v Torreonu je bil eden najbolj smrtonosnih v zadnjem času. Foto: EPA
Pokol na zabavi v Torreonu je bil eden najbolj smrtonosnih v zadnjem času. Foto: EPA
Mehika
Mehika zadnja leta živi v primežu trgovine z drogami. Foto: EPA

Sledi, ki so jih pustili napadalci, in njihovo orožje na zabavi v Torreonu v zvezni državi Coahuila so vodili do zapora Gomez Palacio v sosednji zvezni državi Durango. Orožje, ki so ga uporabili, naj bi pripadalo paznikom v zaporu, zato so ti obtoženi, da so upornikom posodili orožje in vozila, s katerimi so pozneje vdrli na rojstnodnevno zabavo in izvedli pokol.

Zaporniki so se na zabavo, ki se je odvijala v priljubljenem rekreacijskem centru, pripeljali v petih avtomobilih, razbili vrata hiše in začeli streljati vsepovprek, pri tem pa so se drli "vse jih pobij". Ubili so 17 ljudi, med njimi tudi slavljenca, žrtve napada pa so bile stare od 20 do 38 let. Po pokolu so se napadalci vrnili v svoje zaporne celice.

Pokol kot maščevanje rivalski mamilarski tolpi
Mehiški državni tožilec Ricardo Najera je povedal, da so pazniki napadalce izpustili iz zapora ter jim posodili svoje orožje in službena vozila. "Zapornike je kot morilce najela neka mamilarska tolpa, z istim orožjem pa naj bi zaporniki letos že izvedli dva druga pokola v Torreonu," je povedal Najera. "Zaporniki so pokol izvršili kot povračilo za napad rivalske mamilarske tolpe, a so ob tem pobili tudi nedolžne civiliste," je še dodal tožilec Najera.

Policija že preiskuje podrobnosti napada, zaslišuje vse paznike in direktorja zapora ter približno polovico zapornikov.

Mamilarske tolpe v boju za prevlado
Zvezna država Coahuila, ki meji na ameriško zvezno državo Teksas, je v zadnjem času prizorišče krvavih obračunov med mamilarskimi tolpami, ki se borijo za prevlado nad tihotapljenjem mamil v ZDA. Coahuila je bila dolgo časa pod okriljem tolpe Zetas, v zadnjem času pa njihovo moč izriva tolpa Zalivski kartel, ki je nekoč vladala na tem območju in velja za dobrega zaveznika mamilarskega kartela Sinaloa. Tega vodi Joaquin Guzman, ki je trenutno najbolj iskan moški v Mehiki.

Mehiška vlada poroča, da je v z mamili povezanem nasilju od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderon v boj z mamilarskimi tolpami poslal vojsko, umrlo že več kot 25.000 ljudi.