Nasilje mamilarskih tolp ni prizaneslo Acapulcu, nekoč priljubljenemu obmorskemu letovišču. Foto: EPA
Nasilje mamilarskih tolp ni prizaneslo Acapulcu, nekoč priljubljenemu obmorskemu letovišču. Foto: EPA
Tihotapci z mamili grozijo učiteljem

V slumih milijonskega mesta ob tihomorski obali Mehike je okoli 600 učiteljev zavrnilo prihod k pouku, saj se bojijo izsiljevanj in ugrabitev, zaradi česar je moralo vrata zapreti 140 od skupno 1.400 šol. Dva učitelja sta povedala, da so bili v zadnjih osmih dneh na obrobju mesta ugrabljeni štirje njihovi kolegi, poročajo tamkajšnji mediji.

Učitelji so bili pripravljeni spregovoriti šele potem, ko so jim zagotovili, da ne bodo objavili njihovih imen, saj se bojijo za svojo varnost.

Ena izmed učiteljic, ki dela v osnovni šoli, je povedala, da so se mimo njihove šole peljali moški in skozi okna s puškami merili v šolsko poslopje. Pojasnila je, da so njeni kolegi prejeli grožnje pripadnikov tolp, ki so jim zagrozili z napadom, če jim ne odstopijo polovico svoje plače.

Drugi učitelji so pojasnili, da so vlado zaprosili za dodatne policiste, ki bi varovali šole v šestih okrožjih, vendar njihove prošnje niso bile uslišane. Eden izmed predstavnikov policije je pozneje sicer povedal, da v zadnjih dneh od učiteljev niso prejeli nobenega obvestila o grožnjah.

Mehiko že nekaj let pretresa nasilje mamilarskih tolp, ki ne prizanaša niti šolam in učiteljem. O grožnjah učiteljem so poročali tudi iz mesta Ciudad Juarez, ki leži ob meji z ZDA in je prizorišče krutih obračunavanj med mamilarskimi tolpami.

Tudi tam so učitelje izsiljevali, prejšnji teden pa so neznanci celo napadli skupino staršev, ki so pred šolo čakali na svoje otroke.

Tihotapci z mamili grozijo učiteljem