Obrador je predsedniški mandat začel decembra 2018. Foto: EPA
Obrador je predsedniški mandat začel decembra 2018. Foto: EPA

Predelani boeing 787 Dreamliner je leta 2012 ob začetku šestletnega mandata kupil nekdanji predsednik Enrique Pena Nieto za 130 milijonov dolarjev.

Obrador je vladno letalo ves čas predstavljal kot simbol zapravljivosti nekdanjih oblasti, da bi dokazal svoje nasprotovanje, pa je kot predsednik za potovanja po Mehiki uporabljal komercialne polete in tako s svojo navzočnostjo na letalu pogosto presenetil potnike.

Vladno letalo je Obrador najprej skušal prodati, a se je izkazalo, da gre boeing 787 težko v prodajo. Uspela ni tudi namera, da bi ga zamenjal za medicinsko opremo, zato se je zdaj odločil za drugačno možnost.

Čeprav bo vlada še vedno ponujala možnost najema letala, pa je njegov prednostni načrt srečelov. A ker bi lahko zmagovalec imel težave zaradi visoke nagrade, njegova namera pa je postala tudi predmet norčevanja na družbenih omrežjih, se je Obrador po poročanju New York Timesa odločil, da bo ponudil nagrado 100 milijonov dolarjev, ki si jih bo razdelilo sto zmagovalcev.

S srečelovom, na katerem bi lahko sodeloval vsak, ki bi kupil srečko v vrednosti 500 pesov oziroma 27 dolarjev, bi predsednik rad zbral 160 milijonov dolarjev in preostanek denarja porabil za vzdrževanje letala, kar bo ostalo, pa bo namenil za zdravstvo.

Ker je na vladnem boeingu 787 prostora za samo 80 ljudi, saj ima predsedniško sobano s spalnico in kopalnico, bi bili preveliki stroški s predelavo v komercialno letalo, ki normalno lahko sprejme 300 potnikov.

Za oblasti bi bila predelava letala nazaj v komercialne namene predraga. Foto: Reuters
Za oblasti bi bila predelava letala nazaj v komercialne namene predraga. Foto: Reuters