Edgarja Valdeza (na fotografiji) se je zaradi njegove svetle polti in modrih oči oprijelo tudi veliko vzdevkov, kot so
Edgarja Valdeza (na fotografiji) se je zaradi njegove svetle polti in modrih oči oprijelo tudi veliko vzdevkov, kot so "Barbie", "El Comandante", "El Guero". Foto: Reuters
Zemljevid kriminalnih tolp v Mehiki
Zemljevid kriminalnih tolp v Mehiki: organizacija Arellano Felix (oranžna), organizacija Beltran Leyvja (svetlo modra), kartel Los Zetas (rdeča), kartel Sinaloa (svetlo zelena), organizacija Carillo Fuentes (vijolična), Zalivski kartel/Nova federacija (temno modra), La Familia Michoacana (temno zelena), območje spora oziroma nerazdeljeno območje (rumena). Foto: Stratfor

Po poročanju britanskega medija BBC so policisti v mestu Cuernavaca na mostu našli štiri obešena in obglavljena trupla. Po preiskavi terena so našli tudi glave žrtev, poleg katerih je bilo pripisano sporočilo, da bo podobna usoda doletela kogar koli, ki se bo poskušal pridružiti Edgarju Valdezu.

Valdez se je poskušal povzpeti na sam vrh mehiške kriminalne organizacija Beltran Leyvja, ki jo sicer vodi Hector Beltran Leyva, brat decembra lani ubitega Arturja. Ameriške oblasti so na Edgarjevo glavo razpisale tiralico za dva milijona dolarjev. Državni sovražnik številka 1 je bil med drugim osumljen tihotapljenja več tisoč kilogramov kokaina iz Mehike v ZDA med letoma 2004 in 2006.

Kriminal v Mehiki prodrl tudi v državne pore
Potem ko so prejšnji teden v mehiški zvezni državi Tamaulipas našli trupla 72 priseljencev, ki so skušali zbežati v ZDA, in to, da je v štirih letih zaradi mamilarskih spopadov umrlo 28.000 ljudi, pomeni aretacija velik uspeh mehiškega predsednika Felipeja Colderona. Med drugim so julija varnostne službe ubile tudi vodjo kriminalne združbe Sinaloa, Ignacia Coronela - "Nacha", ki naj bi bil desna roka sicer najbolj razvpitega in najbolj iskanega kriminalca v državi Joaquina Guzmana - "Shorty".

Calderon je ob prevzemu funkcije leta 2006 napovedal hud boj proti kriminalnemu podzemlju. Na nekaterih delih države je celo uvedel vojaški nadzor, zaradi česar je bil deležen krepkih besed opozicije.

Mehiška zvezna policija je v ponedeljek sporočila, da je odpustila okoli 3.200 svoji mož (ali 10 odstotkov) zaradi suma korupcije, nesposobnosti opravljanja svojega dela ali povezav s kriminalno združbo.