Ameriški rušilec William P. Lawrence je obplul sporne kitajske otoke. Foto: EPA
Ameriški rušilec William P. Lawrence je obplul sporne kitajske otoke. Foto: EPA

Ameriške vojaške ladje so v preteklem tednu že tretjič pod formulo obrambe svobode plovbe po mnenju Pekinga kršile kitajsko suverenost. Ameriški raketni rušilec William P. Lawrence je namreč v torek namerno zapeljal v bližino enega izmed umetnih kitajskih otokov v tem delu sveta. Zaradi tega je sledil žolčni dialog med pomorskimi častniki obeh držav.

Načelnika generalštabov obeh držav sta se zato dogovorila za vzpostavitev mehanizma, ki bi preprečil stopnjevanje incidentov. Kljub temu se bo merjenje sil med obema državama v Južnem Kitajskem morju zelo verjetno nadaljevalo, kar potrjuje tudi najnovejše sporočilo Pentagona, da si poskuša Kitajska z nasilno taktiko prilastiti večji del Južnega Kitajskega morja.

V pričakovanju razsodbe
V Pekingu te ameriške navedbe kategorično zavračajo in se sklicujejo na zgodovinske pravice oziroma na to, da so bili otoki in škrbine v Južnem Kitajskem morju od nekdaj v sestavi Kitajske.

To vprašanje postaja čedalje bolj vroče tudi zato, ker bo mednarodno arbitražno sodišče na zahtevo Filipinov verjetno v kratkem objavilo razsodbo o tem primeru. V Pekingu izjavljajo, da mednarodno arbitražno sodišče nima jurisdikcije nad tem vprašanjem, ker gre za otoke, ki so bili od nekdaj kitajski.