Osrednja točka pogovorov med nemško kanclerko in španskim premierjem bodo migracije. Foto: Reuters
Osrednja točka pogovorov med nemško kanclerko in španskim premierjem bodo migracije. Foto: Reuters
Španija
Španija je po italijanski zapori postala glavna vstopna država članica Evropske unije za prebežnike. Foto: Reuters

Merklova je izpostavila tudi sodelovanje z Afriko pri vračanju zavrnjenih prosilcev za azil. "Želimo tesno, iskreno sodelovanje z afriškimi državami, ki bo koristilo obema stranema. Ne smemo govoriti o Afriki, temveč z Afriko," je poudarila nemška kanclerka.

Sanchez je dejal, da je obala Španije in s tem Evrope le 40 kilometrov oddaljena od Afrike, pri razvoju pa je razdalja med celinama neprimerno večja. Izrazil je prepričanje, da bi moralo biti zmanjšanje tega razkoraka ena glavnih nalog Evropske unije.

Španska vlada je pred srečanjem poudarila, da imata politiki Nemčije in Španije pri vprašanju migracij enaka izhodišča. Tako nemška kanclerka kot španski premier sta se denimo strinjala, da morata državi finančno pomagati Maroku, s katerim imata španski eksklavi Ceuta in Melilla kopensko, strogo zavarovano in ograjeno mejo.

Po besedah Merklove so prebežniki težava vseh držav članic EU-ja, ne le tistih ob Sredozemskem morju, v katerih prebežniki vstopijo v Unijo. Treba je najti pravičen sistem porazdelitve, govoriti z državami izvora prebežnikov in skleniti dogovore o vračanju.

Dejala je še, da je vprašanje porazdelitve prebežnikov mogoče rešiti, sama bi ga rešila v duhu partnerstva. Pri tem mora EU po besedah kanclerke spoštovati svoje temeljne vrednote, med njimi tudi človekovo dostojanstvo.

Dogovor o vračanju prebežnikov v Španijo
Medtem je začel veljati dvostranski dogovor o vračanju prebežnikov v Španijo, ki so bili pred prihodom v Nemčijo že popisani v Španiji. V skladu z njim bo morala Nemčija prebežnike vrniti 48 ur po prihodu v državo. Nemčija naj bi Španiji na podlagi tega dogovora po pričakovanjih sicer vrnila le nekaj več kot sto prebežnikov letno, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Španija je prva članica Evropske unije, ki je z Nemčijo sklenila tovrsten dogovor. Pogovori z Italijo in Grčijo o podobnih dvostranskih dogovorih še potekajo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je junija dejal, da želi dogovore skleniti do konca julija ali na začetku avgusta.

Španija postala glavna vstopna točka v Evropo
Julija je Španija postala glavna vstopna država članica Evropske unije za prebežnike, ki se podajo na nevarno pot čez Sredozemsko morje, saj je Italija močno zaostrila migracijsko politiko in med drugim zaprla svoja pristanišča za humanitarne ladje, ki rešujejo brodolomce. Do 1. avgusta letos je tako v Španijo po morju prispelo več kot 23.000 ljudi, kar je več kot v vsem lanskem letu.

Nemška kanclerka in španski premier bosta po pričakovanjih govorila tudi o drugih dvostranskih vprašanjih in aktualnih evropskih temah. Med drugim naj bi razpravljala o poglobitvi gospodarske in denarne unije.

Poletni obisk na posestvu v narodnem parku
Sanchez in njegova žena Begona Gomez sta Merklovo in njenega moža Joachima Sauerja sprejela na posestvu v narodnem parku Donana okoli 50 kilometrov jugozahodno od Seville, kjer družina španskega premierja trenutno preživlja počitnice. Iz urada nemške kanclerke so sporočili, da si bo ta konec tedna vzela čas tudi za spoznavanje lepot naravnega parka, ki se razteza na 130.000 hektarjih površine.